Ukrayna İhracat Kredi Kurumu, Türk Eximbank ile mutabakat muhtırası imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna İhracat Kredi Kurumu (ESA), Türk Eximbank ile Ukrayna ve Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatının geliştirilmesini teşvik etmek için kurumlar arasındaki işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi ilkelerini ortaya koyan bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Ukrayna Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2020 yılında Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret 4.86 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ukrayna Türkiye pazarına 2.44 milyar dolar (2019’dan %7 daha az) mal ve hizmet ihraç etti ve 2.42 milyar dolarlık ithalat yaptı.

ESA Başkan Yardımcısı Aleksey KuşnirTürkiye Cumhuriyeti ekonomisi, dünyanın en büyük yirmi ekonomisinden biridir. Türkiye, Ukrayna’nın bölgedeki en önemli ve geleneksel ticaret ortaklarından biridir. Ayrıca, Ukrayna ve Türkiye, önemli ölçüde etkileyecek bir serbest ticaret anlaşmasını aktif olarak müzakere etmektedir. Türkiye Eximbank ile bir işbirliği anlaşmasının imzalanması, Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki geleneksel olarak yüksek ticaret hacmi gözönüne alındığında, güçlü bir ivme kazandıracak ve ortak projeler için bir mekanizma oluşturacaktır.” dedi.

Ukrayna, nüfusuna oranla dünyanın en çok kriptopara kullanan ülkesi oldu

Eximbank Türkiye Genel Müdürü Ali Güney ise “Ukrayna İhracat Kredi Kurumu ile Türkiye Eximbank arasındaki ilişkilerin başlamasına tanık olmaktan memnuniyet duyuyorum. İki ülke arasında artan ticari ve ekonomik işbirliği hacminin, bu Mutabakat Muhtırası içeriğinde öngörüldüğü üzere, ihracatçılarımız ve müteahhitlerimiz arasında dış pazarlarda gelecek vaat eden işbirliği için sağlam bir zemin oluşturacağına inanıyorum. Ukrayna İhracat Kredi Kurumu ile ortaklığımızın, her iki kurumu da karşılıklı olarak ilgilendiren konularda işbirliği sinerjisini sürdürmemize olanak sağlayacağını içtenlikle umuyorum.” dedi.

Türkiye İhracat Kredi Bankası olan Türk Eximbank 1987 yılında kurulmuştur. Türk mal ve hizmetlerinin ihracı ve Türk inşaat firmalarının yurtdışındaki projelerinin uygulanmasına finansal destek sağlayan resmi ihracat kredi kuruluşudur.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com