Ukrayna, Hırvatistan’dan Mi-8 helikopterlerini aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hırvat mevkidaşı Mario Banozic ile Washington’da yaptığı görüşmede Hırvatistan’ın, Ukrayna’ya askeri yardım kapsamında Mi-8 helikopterlerini Kiev’e devrettiğini açıkladı.

Austin, ABD’nin Hırvatistan’ın Ukrayna’ya yardım etme konusundaki kararlılığını takdir ettiğini ve bunu Mi-8 helikopterleri de dahil olmak üzere askeri teçhizatın “çok sayıda bağışında”, ayrıca Polonya, Litvanya ve Macaristan’daki NATO savaş gruplarının bir parçası olarak asker konuşlandırılmasında ve insani yardımda gördüğünü söyledi.

Pentagon şefi toplantıdan önce şunları ekledi: “Ve tüm bunlar Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine gerçek bir katkı sağlıyor. Rusya’nın barışçıl komşusu Ukrayna’ya yönelik acımasız işgaliyle ilgili zorluklar hakkındaki görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Banoziç, Mart 2023’te Ukrayna’ya habersiz bir ziyarette bulunurken, Zagreb’in Kiev’e Mi-8 helikopterleri sağlama ve mayın temizleme konusunda yardım sağlama konusu üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Ağustos ayında Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından, ayrıntılarını açıklamadan, Ukrayna’ya 30 milyon avro değerinde başka bir askeri yardım paketinin hazırlandığını duyurmuştu.

Bunun ardından Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Yulia Sviridenko ve Hırvatistan Cumhuriyeti Başbakanı Andrey Plenkoviç, mayın temizleme alanında işbirliğine ilişkin hükümetlerarası bir anlaşma imzaladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com