Uçaklar pistte. Borispol Havaalanı savaş sonrası uçuşlara hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’deki Uluslararası Borispol Havaalanı, Ukrayna’daki savaşın bitiminden bir ay sonra uçakların seferlerine başlayacak şekilde hazırlanıyor.

Borispol Havaalanı Genel müdürü Aleksey Dubrevskiy havaalanının savaştan sonra çalışmaya hazırlandığını; personelin çoğunun havaalanında tutulduğunu ve havayollarıyla anlaşmaların imzalandığını belirtti.

Dubrevskiy “Savaştan sonra ne yapacağımızı düşünerek 1-2 yıl geçirmek istemiyoruz. Bir an önce uçuşların gerçekleşmesi için gereken her şeyi yapıyoruz. Havaalanına verilen tüm zararları ortadan kaldırmayı başardık. Mümkün olan en kısa sürede hazır olarak çalışmalara hazırız.” dedi.

Ukrayna’nın en büyük havalimanı Şubat 2022’deki Rus işgalinin ardından kapatılmıştı. İşgalden hemen sonra pistleri ve navigasyon sistemlerini kapattı, yakıtları boşalttı ve uçakları çekti.

Savaş süresince personellerini tuttu, maaşın üçte ikisini ödedi ve tüm sertifikaların güncel kalması için çalışma günlerini değiştirdi. Çalışan bakımı ve elektriğin havaalanına maliyeti ayda 3.2 milyon avro. Merkez ayrıca hasarlı altyapıyı onarmak için 1.8 milyon euro harcadı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Geçtiğimiz ay AB ve uluslararası bankacılık kurumlarının temsilcilerini havalimanındaki mevcut durum hakkında bilgilendirmek ve mali destek istemek üzere Brüksel’de bulunan Dubrevskiy Borispol’ün modernizasyonun yaklaşık 420 milyon avroya mal olacağını belirtti.

Ayrıca savaş sonrasında ülkenin havacılık sektörünün potansiyelinden de bahsetti. Özellikle Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşasına ilişkin kargo uçuşlarında artış bekleniyor.

Dubrevskiy turist talebinin artacağını da öngörerek “Savaştan sonra uluslararası toplumdan birçok insanın kahramanlarımızı görmek, el sıkışmak ve Avrupa değerlerimizi cesaretle savunan kahramanların ülkesini görmek için Ukrayna’ya geleceğini varsayıyoruz.” dedi.

Ayrıca yurtdışındaki mülteci sayısının fazla olması nedeniyle Ukrayna ile diğer ülkeler arasında yolcu akışının olması, insanların arkadaşlarını, akrabalarını ziyaret etmesi bekleniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com