Ukrayna’nın nüfusu her saat 47 kişi azalıyor. Neden ve neyi etkilemektedir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2021’in ilk altı ayında Ukrayna’nın nüfusu 205 bin 172 kişi azaldı. Şu anda 41.38 milyon Ukraynalı var, bu da 1958 yılındaki nüfusa tekabül ediyor.

ukraynalılar

Forbes’te yayınlanan bir makaleye göre nüfus, Kiev bölgesinde bulunan 2 şehir hariç ülke genelinde azalmaktadır. Buça’da Ocak-Haziran aylarında, yaşayanların sayısı yıllık olarak 5,273 kişi, oransal olarak % 2.93 arttı. Vişgorod bölgesinde ise 207 kişi arttı. Ülkenin bilgileri elde edilen 124 yerleşim yerinde ise nüfus azalmaktadır. Hesaplamalara göre, her saat Ukrayna nüfusu 47 kişi azalmaktadır.

Yıllık olarak en düşük azalma (% 0.1’den az) Rivne bölgesinde bılunan Varaş ve Sarnenskiy yerleşim yerlerinde olurken; Çernigov bölgesinde bulunan Koryukovskiy, Nejinskiy, Novgorod-Severskiy ve Prilutskiy’de nüfus yıllık olarak % 2’nin üzerinde azalmıştır.

Ukrayna nüfusunun düşüş eğilimi ise devam edecek. 2019’da yayınlanan BM raporuna göre 2100 yılında Ukraynalıların sayısı 24.4 milyona düşecek.

Poroşenko, Ukraynalıları ekonomik krizden korumak için beş öneri getirdi

Nüfus sadece Ukrayna’da azalmıyor, çoğu gelişmiş ülke de benzer değişikliklerden geçiyor. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün CEO’su Vladimir Paniotto bu durumu, kadınların işgücü piyasasına girerek çocuk sahibi olmayı ertelemeleri veya reddetmeleri şeklinde açıklıyor.

Ancak, BM,Avrupa nüfusunun kademeli olarak azalmasına rağmen, dünya nüfusunun artmaya devam edeceğini söylüyor. 2030 yılında gezegende 8.5 milyar insan yaşayacakken, 2050’de 9.7 milyar ve 2100’de 11.2 milyara yükselecek. Nijerya nüfusu en hızlı artan ülke olacak ve BM’ye göre, 2050 yılına kadar Nijerya’da ABD’dekinden daha fazla insan yaşayacak. Nijerya’nın mevcut durumda nüfusu günde 600’den fazla kişi artıyor ve toplamda, ülkede 200 milyondan fazla insan yaşıyor.

Ukrayna’da Nüfus Azalmasının Etkileri Neler Olacak?

Sosyo-Ekonomik Dönüşüm Enstitüsü müdürü Ilya Neskhodovskiy, ekonomik açıdan nüfustaki düşüşün olumsuz bir faktör olduğunu söyleyerek “Ürün üretecek ve satın alacak daha az insan olduğu için sonuç GSYİH büyümesinde bir yavaşlama olacak” diyor.

Neskhodovskiy, Ukrayna’nın doğum oranını teşvik etme politikasını değiştirmesi gerektiğini çünkü çocuk için yapılan mevcut ödemenin yetersiz olduğunu söylüyor: “Çocuklu aileler için vergilerde önemli bir indirimle başlamamız gerekiyor. Konut sorunu da akut bir mesele haline geldi: mortgage kredi faizleri yüksek. Örneğin, Çek Cumhuriyeti veya Polonya’da bu oran % 5 iken Ukrayna’da % 11-15 aralığındadır.” dedi.

Paniotto’ya göre, yakın gelecekte Ukrayna, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi göçmenler pahasına sağlıklı nüfus kıtlığını doldurmak zorunda kalacak. “Örneğin, Polonya karantina sırasında bile göçmen işçilerin girişine izin verdi. Ukrayna, tüm avantajları ve sorunları ile yüksek düzeyde bir göçten kaçınamaz.” dedi.

Türk Hava Yolları Nikolayev uçuşlarına başlıyor

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com