Ukrayna finansman sorununu çözerse yılda 2 milyon dron üretebiliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna , ABD’den, diğer Batılı hükümetlerden ve özel şahıslardan gelecek ek mali destekle, mevcut üretim seviyesini iki katına çıkararak yılda 2 milyon insansız hava aracı üretebilir.

Dijital Dönüşüm Bakanı Mihail Fedorov‘a göre Ukrayna hükümeti yeterli fona sahip olmadığı için üreticilerin yapabileceğinden çok daha az sözleşme imzalıyor. Savaş çabalarına yardımcı olmak için daha fazla bağış çağrısında bulundu.

Dron üretiminden sorumlu Fedorov, Ukrayna’nın 2024’te “bir milyonun üzerinde” dron üretme yolunda ilerlediğini ve bu rakamın Zelenskiy’nin geçen yılın sonlarında belirlediği 1 milyon hedefini aştığını, ancak daha fazlasını da yapabileceğini belirterek “Pazarı o kadar ölçeklendirebildik ki bir, hatta iki milyondan fazla dron üretebiliriz” dedi ve her tür dronun üretimini daha da artırma potansiyeli olduğunu savundu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bakana göre, çok çeşitli insansız havacılık sistemleri üreten 200’den fazla Ukraynalı şirket dron alanında çalışıyor. Savaş alanında kullanılan dronların yüzde 90’ından fazlası Ukrayna’da üretiliyor.

Sonuç olarak Ukrayna, keşif amaçlı ticari quadcopter’lar hariç, insansız hava araçlarının montajında neredeyse kendi kendine yeterli hale geldi. Ancak bakana göre bileşenlerin her zaman uluslararası düzeyde satın alınması gerekiyor.

Fedorov, insansız hava aracı sektöründeki acil sorunun finansal olduğunu söyledi ve Ukrayna’nın ABD’den “mali yardım eksikliği hissettiğini” kabul etti. Avrupa’nın yardım ettiğini ekledi. Geçtiğimiz hafta İngiltere, Ukrayna ordusu için en az 10,000 insansız hava aracına 325 milyon £ harcayacağını açıklamıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com