Ukrayna Dışişleri: Rusya, tahıl anlaşmasına “imtiyazla değil, zorla” geri döndü, Ukrayna yeni garantiler vermedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, Kiev’in “tahıl koridorunu” askeri amaçlarla kullanmadığını ve kullanmayı planlamadığını da sözlerine ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko’nun açıklamasına göre Ukrayna, “tahıl anlaşmasında” halihazırda yürürlükte olan yükümlülüklerin ötesine geçen herhangi bir yeni yükümlülük üstlenmedi. Ve Rusya Federasyonu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın diplomasisi sayesinde çekilme kararını değiştirdi.

Sözcü “Ukrayna ile koordineli olarak Putin’in anladığı kelimeler buldular. Bu bir taviz değil, bir güç pozisyonuydu. Rusya’nın dönüşü… etkili bir formülü canlı bir şekilde gösteriyor: Güçlü bir pozisyon + kararlı eylemler = sonuç” dedi.

İşgalcilerin bombardımanı sebebiyle Zaporoje nükleer santralinin enerjisi tamamen kesildi

Kiev, Moskova’nın Rusya Federasyonu’na anlaşmanın iptal edilmesine sebep gösterdiği saldırılarda “koridor”un kullanılmamasına ilişkin Ukrayna tarafından “yazılı garantiler” alındığı iddiasıyla ilgili açıklamasına böyle tepki verdi.

Nikolenko, Ukrayna’nın “tahıl koridorunu” askeri amaçlarla kullanmadığını ve kullanmayı planlamadığını ve anlaşmanın hükümlerine sıkı sıkıya bağlı kaldığını vurguladı.

Ayrıca BM ve Türkiye’ye “tahıl koridoru”nun işleyişini eski haline getirmedeki liderliklerinden dolayı teşekkür etti.

“Tahıl Girişimi” 1 Ağustos’ta çalışmaya başladı. Kiev, Ankara, BM ve Moskova bunu kabul etti, ancak Ukrayna ve Rusya Federasyonu doğrudan bir anlaşma imzalamadı.

29 Ekim’de Rus tarafı anlaşmadan çekildiğini açıkladı ve 3 Kasım’da fikrini değiştirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com