Ukrayna ”Budapeşte Memorandumu”na İmza Atan Ülkeleri Göreve Çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Budapeşte Memorandumu’nu imzalayan ülkelere seslenerek deklare edilen metin çerçevesinde kararlaştırılan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlamak ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlığı derhal durdurmak için acil istişare toplantısı düzenlenmesini talep etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 24 yıl önce Ukrayna’nın; Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık tarafından da imzalanan Budapeşte Memorandumu çerçevesinde, güvence altına alınan garantiler karşılığında nükleer silahtan vazgeçtiği hatırlatılarak söz konusu ülkelerin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü veya siyasi bağımsızlığına karşı hiçbir zaman güç kullanmamayı kabul ettikleri vurgulandı.

RUSYA FEDERASYONU’NUN, TARAF OLDUĞU ANLAŞMAYA UYMADIĞINA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Metinde, “Garantör devletler, silahlarını hiçbir zaman Ukrayna’ya karşı kullanmayacakları hakkında taahhüt verdi…25 Kasım 2018 tarihinde Rusya Federasyonu, Karadeniz’de ve Kerç Boğazı’nda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri gemilerine saldırarak Ukrayna’ya karşı sıradaki silahlı saldırganlık eylemini gerçekleştirdi.” ifadeleri kullanılarak söz konusu eylemlerin Rusya’nın 20 Şubat 2014’te Ukrayna’ya karşı başlattığı silahlı saldırganlığın devamı olduğu kaydedildi.

Ukrayna’nın yazılı itirazında, taraf olan devletlere nota ve uyarı mesajı olan Budapeşte memorandum metnine Rusya’nın, açıkca uymadığına dikkat çekiliyor.

Açıklamada, Ukrayna’nın Budapeşte Memorandumunu, kendi güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir uluslararası aracı olarak gördüğü ifade edildi. Rusya’dan taraf olduğu yükümlülüklere tamamen bağlı kalmasının talep edildiği metinde, “Rusya’nın saldırganlığı ve Ukrayna’nın nükleer silahlardan vazgeçme anlaşmasının şartlarının ihlali, uluslararası nükleer silahsızlanma rejimini baltalıyor ve bu tür silahları meyi seçebilecek ülkelerle olan ilişkilerin geleceğini belirleyecek.” denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com