Ukrayna bağımsızlıktan bu yana en düşük doğum oranına sahip

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: pixabay.com

Ukrayna’da doğum oranı 2023’te bağımsızlıktan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Ukrayna’da 2023 yılında 187 bin 387 bebek doğdu.

Bağımsızlıktan bu yana görülen en düşük rakamın 2023 yılında görüldüğü Ukrayna’da 2022 yılında Ukrayna’da yaklaşık 207 bin çocuğun doğduğunu hatırlattı. 2012’de Kırım’ın ilhakı ve Donbass’taki savaş sırasında 520 bin doğum yaşanırken, 2019’da -koronavirüs pandemisinden önce- 309 bin doğum gerçekleşti.

Doğum oranı daha da düşük olabilir

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Demografi ve Yaşam Kalitesi Sorunları Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Svetlana Aksenova‘ya göre 187 bin yenidoğan, tam kapsamlı bir savaşın ikinci yılı için iyi bir gösterge.

Aksenova “Rakamın daha düşük olacağını düşünmüştüm. Ancak yine de nüfusumuzun büyümesi için gerekenden önemli ölçüde düşük” diyor.

Doğurganlığı azaltan faktörler

Akşenova’ya göre pek çok aile, uygun bir dönem beklentisiyle şu sıralar çocuk sahibi olmayı erteliyor. Bazı aileler, koronavirüs salgını sırasında çocuk sahibi olmayı daha da erken ertelemeye başladı. Ayrıca aileler, savaş, sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle ilk çocuğunun doğumundan sonra başka çocuk sahibi olmaya karar vermekte giderek zorlanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Doğum oranının azalmasına neden olan bir diğer faktör ise savaş nedeniyle ailelerin ayrılması, kadının yurt dışında, erkeğin Ukrayna’da olması ya da kadının Ukrayna’dayken eşiyle arasının bozulmasıdır.

Sonuçlar

Demograf, “Savaş ne kadar uzun sürerse, onarılması mümkün olmayan kayıplar da o kadar artacak. Meydana gelen doğurganlık kayıplarının gelecekte telafi edilmesi pek olası değil” diye uyarıyor.

Sözde telafi edici etkinin umut edilmemesi gerektiğine inanıyor. Sözde denilen, zamanla çocuk sahibi olma planlarının ertelenmesi nedeniyle doğum oranında bir sıçrama olacak.

Demografi Enstitüsü’nün bir çalışanı, “Uzun vadeli çatışmalar ise ailelerin çocuk sahibi olmayı reddetmesine yol açabilir.” diyor.

Ayrıca doğurganlık istatistikleri işgal altındaki topraklardaki durumu içermiyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com