Rusya, Ukrayna’nın Starlink uydularına erişimini engellemeye çalışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, geniş çaplı savaşın başlangıcından bu yana, Ukrayna kuvvetlerinin ticari Starlink uydularına erişimini engellemek için sinyal bozucu sistemler kullanıyor. Uydu ağına erişim, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunmasında çok önemli bir rol oynadı.

Business Insider‘ın bildirdiği gibi Ruslar, uydu sinyallerini keserek insansız hava araçlarının operasyonlarını engelleme, Ukrayna’nın GPS güdümlü bombalarını ve Ukrayna insansız hava araçlarının ön cephedeki hedeflerine yaklaşmasını engellemeye çalışıyor.

Analistlere göre, Rusya’nın sinyal bozucu çalışmaları Ukrayna’nın en gelişmiş silahlarını yok etmede giderek daha etkili hale gelse de, Rusya’nın Ukrayna’nın Starlink uydularına erişimini engelleme girişimleri şu ana kadar başarısız oldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş Secure World Foundation’ın baş program sorumlusu Brian Weeden, “Rusya, Ukrayna’nın Starlink kullanımını geçersiz kılmanın bir yolunu bulmayı çok istiyor. Ancak grubun mimarisi nedeniyle bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay” dedi.

Ona göre Starlink sinyallerinin elektronik savaş bağlamında bozulması çok daha zor. Rus bilgisayar korsanları şu ana kadar Starlink’i kırmayı başaramadı.

Rusya’nın Starlink’e yönelik elektronik saldırılarına ilişkin “çok az” kamuya açık kanıt olmasına rağmen Weeden, çabalarının pek başarılı görünmediğini kaydetti.

Starlink’e siber saldırılar

Starlink’in sahibi SpaceX, Nisan 2022’de bir siber saldırıya uğradı. Adı açıklanmayan bir Pentagon yetkilisi, Business Insider’a, mühendislerin daha sonra sistemin yazılımını güncelleyerek Rus sinyal bozma saldırılarını püskürttüğünü söyledi.

Saldırıdan bir ay sonra Elon Musk, Starlink’in Rus hack girişimlerine direndiğini kaydetti. Rusya’nın Starlink’e yönelik başka hiçbir müdahalesi veya hacklemesi rapor edilmedi veya kamuya açıklanmadı.

Yayın, Rusya’nın iletişim uydularını bozmayı amaçlayan bir elektronik savaş sistemleri geliştirdiğini belirtiyor. R-330Zh “Zhitel” mobil sinyal bozma istasyonu ve “Bylina-MM” iletişim uydusu bastırma sistemleri kullanıyor.

Ukrayna’da Starlink

Tam ölçekli savaşın başlangıcında SpaceX, Ukrayna’ya Starlink uydu iletişimini sağladı. Amerikan şirketi SpaceX’in StarLink uydu internet istasyonlarının ilk partisi 28 Şubat’ta Ukrayna’ya ulaştı.

21 Aralık itibarıyla Ukrayna’nın Dijital İşler Bakanlığı’nın uluslararası bağışçılar ve ortaklarla yaptığı anlaşmalar sayesinde aldığı yaklaşık 50.000 Starlink çalışıyordu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com