Ukrayna, 2022’de IMF taleplerini yerine getirecek. Bir daire için ısıtma gideri 7500 UAH’a ulaşabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

IMF ile imzalanan bir mutabakatta, Ukrayna makamları 1 Mayıs 2022’den itibaren piyasa fiyatlarına dayalı olarak gaz ve ısıtma tarifelerini belirlemeyi taahhüt etti. Böyle fiyat artışı şu anda uygulanmış olsaydı, 50 metrekarelik bir daireyi ısıtmak için 7500 UAH’a ulaşacaktı.

IMF’le ile imzalanan anlaşmaya göre Ukrayna makamları konutlarda kullanılan gaz fiyatlarını da 1 MAyıs 2022’den itibaren arttıracak. Buna göre 1 metreküp doğalgazın fiyatı 45-48 UAH’a yükselecek.

Konut alanında uzman Oleg Popenko Facebook sayfasında bu konuda yaptığı açıklamada “IMF ile yapılan mutabakata göre, Ukrayna 1 Mayıs 2022’den itibaren gaz ve ısı için serbest piyasa tarifelerine geçmeyi taahhüt etti. Bu ne anlama geliyor? Bu şimdi olsaydı, Ukraynalılar gaz için metreküp başına şu andaki gibi 7.96 UAH değil, 45-48 UAH ödemesi gerekecekti.” diye yazdı.

Aynı zamanda, metrekare başına ısıtma fiyatı yaklaşık 38 ila 150 UAH arasında artacaktır. IMF ile imzalanan mutabakat sayesinde Ukrayna’nın bir kredi dilimi daha aldığını hatırlatmak gerekir.

Zelenskiy, Polonya ve Litvanya cumhurbaşkanları ile Sinogora’da buluştu

Kamu hizmetleri fiyatlarının gelecek yıl Mayıs ayına kadar değişmeyeceği konusunda IMF ile anlaşma yapan Ukraynalı yetkililerin yeni bir muhtıra imzalamadan önce koşulları yeniden gözden geçirebilecekleri de mümkündür.

Mayıs 2022’den sonra üç senaryo mümkün::Avrupa pazarındaki gaz fiyatları hala yüksek seviyede olursa, Ukraynalılar hem sıcak su, hem de gaz için ve gelecekte ısıtma için daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. İkinci senaryo, mavi yakıtın fiyatının önemli ölçüde düşeceğini ve piyasa fiyatlarının mevcut ödeme seviyelerine gelmesidir. Üçüncü senaryo, yetkililerin IMF ile mutabakatları gözden geçirmesi ve fiyat artışlarını sübvanse etmesidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com