FT: Bir İngiliz firması Rusya Federasyonu’a 1 milyar dolarlık yasaklı elektronik eşya sattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Financial Times’da çıkan habere göre geçtiğimiz yıl, İngiliz şirketi Mykines Corporation Rusya’ya rekor hacimlerde elektronik teslim etti ve bunların çoğu yaptırım listelerinde yer alıyor. İngiliz yetkililer, bir Londra firması tarafından yaptırım uygulanan malların büyük ölçekli tedarik kanalını fark etmedi.

Gazeteciler tarafından incelenen gümrük belgelerine göre şirket, Rusya’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden hemen sonra Rusya’ya yarı iletkenler, sunucular, dizüstü bilgisayarlar, bilgisayar bileşenleri, telekomünikasyon ağ ekipmanı ve tüketici elektroniği tedarik etti. Özellikle Huawei, Intel, AMD, Apple ve Samsung’un ürünleri.

Teslim edilen malların toplam değeri, 982 milyon dolar değerinde olan kısmı yaptırım uygulanan elektronik dahil olmak üzere yaklaşık 1.2 milyar dolar. Mykines şirketinin 2022 yılına kadar Rusya ile ticaret yaptığı, ancak satışlarının keskin bir şekilde artışı Batı yaptırımlarının ardından kaydedildi.

Gazeteciler ayrıca, bu ürünlerin bir kısmının alıcısının, özellikle silahlar ve havacılık ekipmanı tasarlayan ve üreten devlet şirketi “Rostec” olabileceğini de öğrendiler.

Rusya, Batı yaptırımlarını nasıl atlatıyor?

Bir grup uluslararası uzmanın yürüttüğü soruşturmanın gösterdiği gibi, Rusya savaşın ilk günlerinden itibaren kritik malların tedarikine yönelik birçok yaptırımı başarıyla atlattı. En azından Kasım ayına kadar Rusya, silah yapımında kullandığı yabancı bileşenleri almaya devam etti.

Bloomberg’in yazdığına göre, Rusya genel olarak ithalatı 2020 seviyesine getirmeyi başardı. Ana tedarik akışı artık Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan’dan geçiyor.

Şu anda Batılı ülkeler, Rusya’nın yaptırımları atlattığı kanalları engellemeye çalışıyor. Gelecekteki yaptırım paketlerinin öncelikle bunu hedef alması bekleniyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com