Şi Jinping: Çin’in Ukrayna konusundaki tutumu barış görüşmelerini desteklemekten ibaret

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Commission.europa.eu

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şi Jinping, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı üçlü görüşmede, Çin’in “Ukrayna’daki kriz” konusundaki tutumunun önemli olduğunu ve barış müzakerelerini desteklemeye indirgendiğini vurguladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın Pekin’deki üçlü liderler toplantısına ilişkin mesajındaÇin’in Ukrayna konusundaki tutumu barış müzakerelerini desteklemekle sınırlı. Şi, Avrupalı meslektaşlarına yaptığı açıklamada, Çin’in Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konumunu bağımsız olarak, kendi çıkarlarına göre belirlediğini belirterek, Çin tarafları rasyonel olmaya ve barış müzakereleri için ortaklaşa koşullar oluşturmaya çağırıyor.” dedi.

Çinli lidere göre şu anda acil öncelik, ateşkesi sağlamak ve “(savaşta) durumu daha da kızıştıran veya karmaşıklaştıran eylemlere” karşı koymak.

Çin’in barış görüşmelerini ilerletmede olumlu bir rol oynamaya devam edeceğini kaydeden Şi, “Çin, AB’nin Ukrayna’daki krizin siyasi çözümü için yaklaşımlar ve planlar önerme ve AB’nin temel ve uzun vadeli çıkarlarını karşılayan dengeli, etkili ve istikrarlı bir Avrupa güvenlik yapısı inşa etme çabalarını destekliyor” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com