Yaklaşık 50 ülke Rusya’yı Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi sebebiyle kınadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM Güvenlik Konseyi 22 Eylül'de Ukrayna konulu bakanlar toplantısı düzenleyecek

Rusya Federasyonu’nun başkanlığını yaptığı 5 Nisan’daki “Arria formülüne göre” BM Güvenlik Konseyi toplantısına cevaben Ukraynalı çocukların Rusya’ya yasadışı bir şekilde ve zorla sınırdışı edilmesini kınayan ortak bildiriye 50’ye yakın ülke destek verdi.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsya tarafından Twitter’dan bir açıklama yayınlandı.

Bu toplantıda, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı çıkarılan Rusya Çocuk Hakları Ombudsmanı Maria Lvova-Belova‘nın sanal ortamda konuşması planlanıyor. Birleşik Krallık, konuşmanın BM web sitesinde yayınlanmasını engelleyeceğini söyledi.

Kislitsya tarafından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu’nun binlerce Ukraynalı çocuğun toplu kaçırılmaları ve yasadışı bir şekilde zorla sınırdışı edilmeleri hakkında dezenformasyon yaymak için BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesinin yetki ve ayrıcalıklarını kötüye kullanmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada “Bu kınanması gereken eylemler, Rusya Federasyonu’nun topyekun işgali ve Ukrayna’ya karşı yasadışı bir saldırı savaşı bağlamında gerçekleşti ve bunu kayıtsız şartsız kınıyoruz. Rusya Federasyonu, Ukrayna’daki eylemlerini uluslararası hukuka, çocuk hakları ve Çocuklar ve Silahlı Çatışma gündemine uygun olarak sunmaya çalışacak. Bu gerçeklerden bu kadar uzak olunamaz” denildi.

Açıklamada, Ukraynalı çocukların sınırdışı edilmesiyle ilgili bazı gerçekler aktarılıyor:

  • Rus yetkililer 19.500’den fazla Ukraynalı çocuğu sorguladı, gözaltına aldı ve zorla Ukrayna’daki evlerinden Rusya’ya sınırdışı etti. Bu, çocukların ebeveynlerinden kasıtlı olarak ayrılmasını ve bu çocukların Rusya’da evlatlık verilmeden önce yetimhanelerden kaçırılmasını içeriyordu;
  • Ukrayna’daki olaylara ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu, çocukların Rusya tarafından Ukrayna ve Rusya Federasyonu topraklarına nakledilmesinin ve sınırdışı edilmesinin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini ve bir savaş suçu olduğunu tespit etti.

Açıklamanın kınama bölümünde de “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki eylemlerini, özellikle Ukraynalı çocukların zorla sınırdışı edilmesini ve Ukrayna’da Rus birlikleri tarafından çocuklara karşı işlenen diğer ağır ihlalleri kayıtsız şartsız kınıyoruz.” denildi.

Bildiriye Andorra, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gürcistan, Yunanistan, Guatemala, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, İngiltere ve ABD imza attı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com