Zelenskiy’den Deoligarşileştirme: 13 Ukraynalı oligark olarak tanımlanabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da oligarklar listesine 13 kişi dahil edilebilir. Ukraynalı işadamlarının bu statüsünün belirleneceği parametreler ve bunun sorumluluğu Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC), Antimonopol Komitesi ve Başkanlık Ofisi tarafından geliştiriliyor.

Zn Ukrayna’nın verdiği haberde, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov tarafından “Ukrayna 30: Ülke Güvenliği” forumunda açıklandığına göre “Oligarşik ortama atfedilebilecek, büyük etkisi olan 13 kişiyi kastediyoruz.” dedi, ancak belirli isimler vermedi.

Ukrzaliznytsia’dan Sergey Leşçenko‘ya göre Rinat Ahmetov, Petro Poroşenko, Igor Kolomoiskiy, Dmitriy Firtaş, Viktor Pinçuk, Sergey Lyovoçkin, Viktor Medvedçuk, Vadim Novinskiy, Konstantin Jevago gibi isimler yönetim kurulu üyesinin bir durumunu belirleyen kriterlerine göre oligark listesine düşebilir. Buna ek olarak, Leşçenko’ya göre, bu liste aynı zamanda UkrLandFarming tarımsal holdinginin sahibi Yuri Kosyuk, Mironovskiy Hliboproduct (MHP) tarımsal holdinginin hissedarı olan Oleg Bakhmatyuk‘un yanı sıra Epicenter hipermarket zinciri sahipleri Aleksander ve Galina Geregi‘yi de içerebilir.

Daha önce, Verkhovna Rada başkan yardımcısı Ruslan Stefançuk, bir oligarkın statüsünü belirleyen yaklaşık yedi parametrenin , de-oligarşileştirme yasasında açıklanacağını söyledi. Bir işadamı oligark olarak tanımlanırsa yasal sorumlulukla karşılaşacak veya bu statüden çıkmak için bazı adımlar atması gerekecek. Ancak bu parametreler henüz formüle edilmemiştir.

Stefançuk, “Örneğin, finansal parametreler, siyasi taraf üzerindeki etki vb. Bir kişi üç veya daha fazla parametrenin altına düşerse, oligark olarak belirlenir. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık yedi parametre olacaktır. Bir kişi belirlenen parametrelere uygunsa, kendisine yaptırımların uygulanacağı bir oligark olarak tanınır, böylece altına düştüğü parametrelerden bir veya ikisini kaybeder.” dedi.

Ancak oligark statüsünü alacak kişilere yüklenecek sorumluluk türü henüz belirlenmedi. Stefançuk’a göre, bir tür yasal sorumluluktan bahsediyoruz. Kanun taslağının tüm normları, Zelenskiy’nin böyle bir yasama eylemi yaratmayı önerdiği Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından oluşturulan bir çalışma grubu tarafından üzerinde çalışılıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com