Türkiye, Ukrayna’dan gelecek yolculardan yeniden PCR testi istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Haziran’dan itibaren Türk makamları, Ukrayna’dan gelen yolcular için negatif PCR testi sunma gerekliliğine ger döndü. Bununla birlikte antijen testi, aşı kartı, covid-19 geçirdiğine dair belgeyi de kabul edecek. Karar, 31 Mayıs gecesi, yeni kuralların yürürlüğe girmesinden birkaç saat önce yayınlandı.

Koronavirüs Covıd-19 Test

31 Mayıs günü alınan karar neticesinde Ukrayna dahil bazı ülkelere tanınan test muafiyeti kaldırılmış, genel bir uygulamaya geçilmiştir.

Türkiye’ye uçmak için neye ihtiyacınız var?

Ukrayna’dan Türkiye’ye uçuşlarda artık koronavirüs ile alakalı test ya da aşı belgesi sunmak zorunlu hale gelmiştir. Son verilen bilgilere göre Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen kişiler için bu uygulama 4 Haziran 2021 tarihinde geçerli olmaya başlayacak. Peki hangi test ve uygulamalar sonucunda Türkiye’ye giriş yapmak mümkün hale geldi?

Negatif sonuçlu PCR Testi

Yolcu, Türkiye’ye uçmadan önce PCR testinden geçmelidir. Analiz anından Türkiye sınırını geçme anına kadar 72 saatten fazla geçmemelidir.

Hızlı antijen testi

Alternatif olarak, Türk makamları, koronavirüs antijeni için hızlı bir teste izin veriyor. Ancak geçerlilik süresi daha kısadır: analiz için numune alındığı andan Türkiye sınırını geçme anına kadar 48 saatten fazla geçmemelidir.

Aşı belgesi

COVID-19’a karşı aşılarının tamamını yaptırmış ve bununla ilgili resmi bir belgeye sahip olan yolcular koronavirüs test sonucu vermeyebilir. Son aşı dozunun alınmasından bu yana en az 14 gün geçmiş olmalıdır.

Son 6 ayda COVID-19 geçirdiğine dair belge

Ayrıca, bir test sonucu sunmak yerine, bir kişinin son 6 ayda COVID-19’a sahip olduğuna dair bir sertifika sağlayabilirsiniz.

Testlerden kimler muaftır?

Koronavirüs test sonucunun, Türk havalimanlarında üçüncü ülkelere transfer yolu ile seyahat eden yolcular ve uçuş ekipleri tarafından sunulma zorunluluğu yoktur.

Önceden, 6 yaşın altındaki çocuklar tercihli kategoriye dahil ediliyordu, ancak şimdi istisnalar listesine dahil edilmiyorlar.

Kuralların geçerlilik süresi

Kurallar 1 Haziran – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında geçerlidir. Ancak mevcut durum, yetkili makamların, yeni değişikliklerin yürürlüğe girmesinden birkaç saat önce kuralları tam anlamıyla değiştirebileceğini göstermiştir.

Büyükelçilik tarafından yayınlanan Ukraynaca metin

Важливе оголошення щодо подорожей з України до Туреччини

З повагою повідомляємо про зміну з 1 червня 2021 року умов в’їзду на територію Туреччини в рамках процесу поступової нормалізації ситуації з пандемією Covid-19 в Туреччині. В рамках цього було скасоване звільнення від тестів, що визнавалось за деякими країнами, включаючи Україну, та був здійснений перехід до загальної процедури.

В рамках цього стало можливим потрапити на територію Туреччини одним з чотирьох способів:

а) ПЛР тест, зроблений протягом останніх 72 годин
б) експрес-тест на антигени, що був проведений протягом останніх 48 годин
в) офіційна довідка про щеплення, що було проведене протягом останніх 14 діб
г) офіційна довідка про перенесення хвороби Covid-19 протягом останніх 6 місяців

Для уникнення недоречностей при переході на новий порядок в’їзду для осіб, що прибувають на територію Туреччини з України, згаданий порядок почне діяти 4 червня 2021 року. До вказаної дати діятиме старий порядок в’їзду.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com