Türkiye ile Ukrayna arasında gaz türbinli motor üretimi konusunda mutabakat imzalandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

22 Ekim’de Ukrayna’ya gelen Türk heyeti ile Ukrayna’nın kamu iktisadi teşebbüsü Gaz Türbini Yapım Araştırma ve Üretim Kompleksi olan Zorya-Mashproekt arasında bir ortaklık anlaşması imzalandı.

Türkiye ile Ukrayna arasında gaz türbinli motor üretimi konusunda mutabakat imzalandı

Haluk Bayraktar liderliğindeki Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin temsilcileri, Ukroboronprom temsilcileri ve milletvekilleri biraraya gelerek önce Zorya’nın üretim tesislerini ve kabiliyetlerini inceledi.

Ziyaretin sonucunda, taraflar, karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri kapsamlı bir şekilde derinleştirme ortak niyetini teyit eden bir mutabakat imzaladılar. Belgenin imzalanmasına, Ukrayna’nın Verkhovna Rada’sındaki Halkın Hizmetkarı Partisi milletvekili David Arakhamiya lie birlikte Nikolayev’den milletvekilleri katıldı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin derinleşmesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve hükümet yetkililerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin üst düzey liderliğiyle güvenlik ve savunma alanında bir gün önce gerçekleştirdiği bir dizi çalışma toplantısının sonucudur.

Türk heyetiyle yapılan görüşmede taraflar, sivil ve askeri ürünlerin üretimi ve tedarikinde işbirliği olanaklarının yanı sıra enerji ve altyapı alanındaki potansiyel ortak projeleri tartıştılar.

Türkiye, savunma şirketleri tarafından üretilen Ukrayna ürünlerinin önemli ithalatçıları arasında ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ortaklık anlaşması imzalanması devlet kuruluşu “Zorya – Mashproekt” için kalkınma ve yatırım cazibesi için yeni fırsatlar da açabilir.

Zorya CEO’su Denis GordienkoEylül ayında Ukrayna heyetinin Türkiye’ye resmi ziyareti sırasında, Türk hükümetinin temsilcileriyle en üst düzeyde biraraya gelme ve şirketimizin elektrik üretimi için tesisler, gemi enerji santralleri, gaz pompalama üniteleri ve ana boru hatları geliştirme ve üretme konusundaki yeteneklerini ve deneyimlerini şahsen sunma fırsatı buldum. Türk ortaklardan karşılıklı büyük ilgi gördük ve bu işbirliğini geliştirmekle ilgileniyoruz. Bugün, şirketin yeteneklerini gösterdik ve daha fazla işbirliği yapma niyetlerini tartıştık. Zorya-Mashproekt, yeni bir pazara, Türkiye Cumhuriyeti’ne girmeye yönelik bir başka adımdır.” dedi.

Ukrayna ve Türkiye’nin savunma sistemleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin her iki ülkenin de tutarlı bir politikası olduğu ve “Ukroboronprom” devlet teşebbüsünün Ukrayna ve Türk savunma şirketleri arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunduğu da eklenmelidir.

Özellikle, bu yıl Concern’in temsilcileri tarafından Türkiye’ye en az 3 resmi ziyaret yapıldı. Bu ziyaretlerde ortak planlar ve gelecek vaat eden işbirliği alanlarının tartışldığı bir düzineden fazla başka toplantı yapıldı.

Ukroboronprom, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında, 30 adet devlete ait savunma ve gemi inşa şirketini birleştiren Türk Savunma Bakanlığı ASFAT temsilcileriyle de bir mutabakat imzaladı. Belgede, Ukrayna savunma sanayi kompleksinin ürünlerinin Türkiye’ye ihracatının yanı sıra yüksek hassasiyetli silahların geliştirilmesi ve yaratılması için teknolojilerin aktarılması ilkeleri tanımlandı.

Zorya – Mashproekt dünya gaz türbini yapımında liderlerden biridir. İşletmenin ana profili, gemiler ve gemiler için gaz türbinlerinin, elektrik enerjisi ve gaz boru hatlarının tasarımı, üretimi ve onarımıdır. Zorya-Mashproekt ürünleri, yüksek kaliteleri ve dünyadaki eşdeğerleri ile rekabet edebilmeleri nedeniyle dünya pazarlarında talep görmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com