Türk ve Japon iş dünyası Ukrayna’nın yeniden canlanması için birlikte çalışacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İstanbul’daki iş forumunda bir araya gelen Türk ve Japon şirketlerinin temsilcileri, Ukrayna’nın yeniden inşa projelerinde aktif rol almayı planlıyor ve şimdiden en etkin uygulama için yatırım fırsatlarını ve potansiyel projeleri değerlendiriyor.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, Türk-Ukrayna-Japon iş forumunun açılışında yaptığı konuşmada “Ukrayna şu anda tarihinin en dramatik dönemini yaşıyor. Aynı zamanda tarihimizin en kahramanlık dönemidir bu. Sadece tüm dünyayı şaşırtmadık, kendimizi de şaşırttık ve “Ukrayna gibi cesur ol” sloganı uluslararası hale geldi… Rus saldırganlığı bizi güçlü ve cesur, hızlı ve etkili olmaya zorladı. Rusya, milletimizi yok etmeye çalıştı ama başaramadı, bizi soğukla sınadı, başaramadı, devletimizin demokratik gelişimini engellemek istedi ve işte yenilgi… Dünyaya ve her ülkeye minnettarız “ diyerke Türkiye’ye ve Japonya’ya verilen destek ve yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Ona göre, İstanbul’daki forum, Ukrayna’da aktif olarak çalışan ve başarılarını Japon iş dünyasının temsilcileriyle paylaşmaya hazır olan Türk şirketlerinin deneyimleri göz önüne alındığında özellikle yararlı oluyor.

Bodnar “Bugün daha fazla projeye, daha fazla yatırıma, Ukrayna’ya gelecek daha fazla uluslararası ortağa ihtiyacımız var. Bu süreci desteklemek için sorumluluk alacağız. Bu tam olarak yatırımınızı ikiye veya üçe katlama fırsatının zamanıdır” dedi.

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türk ve Japon girişimlerinin Ukrayna’nın yeniden inşasına ve güçlenmesine katkıda bulunacağına olan güvenini dile getirerek “Umarım bu forum bize Ukrayna’nın yeniden inşası ve restorasyonunda Japon ve Türk şirketlerinin gücünü ve gücünü kullanma fırsatı verir” diye vurguladı.

Ayrıca Japonya’nın gelecek yıl Tokyo’da Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasının desteklenmesi konusunda bir Japon-Ukrayna konferansına ev sahipliği yapmayı planladığını da duyurdu.

TÜİD Başkanı Burak Pehlivan, Türk şirketlerinin savaş koşullarında bile Ukrayna’da aktif olarak çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak “Ukrayna’da en aktif olanlar Türk şirketleriydi; savaştan önce 700’den fazla şirket ticari faaliyette bulunuyordu, yatırımları 4,5 milyar doları aşıyordu. Bu göstergeler sayesinde Türkiye, Ukrayna’da yabancı sermaye yatırımcıları arasında ilk üçe girdi… Türk iş dünyası olarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ilkesine dayanan savaşın sona ermesi konusunda büyük umutlar besliyor ve her ne kadar barış içinde çalışmayı tercih ediyor olsak da mevcut şartlarda dahi faaliyetlerimizi durdurmayacağız.” dedi.

TÜİD Başkanı, savaş sonrası toparlanma sürecinin zaman alacağını, bu nedenle savaşın bitmesini beklemeden iş birliği kurmak, iş bağlarını geliştirmek, projeleri hemen şimdi tartışmak gerektiğini vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com