Ukrayna’da Büyük Özelleştirme Planlanıyor: İlk Sırada Bankalar Var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkan yardımcısı Alexey Gonçaruk Bloomberg’e verdiği röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin, büyük yabancı yatırım ve bankacılık gruplarını ülkeye çekmek için öncelikli olarak bankaları içeren büyük çaplı bir özelleştirme planladığını belirtti.

Gonçaruk “Bankalar öncelikli olarak satılmalı. 10 büyük dünya bankasının Ukrayna’ya girmesini istiyorum. Bunu yapmak için, ekonomik büyümeyi gerçekleştirmemiz, bankacılık düzenleme kurulunun bağımsızlığını – Ulusal Banka – göstermemiz ve yargı sisteminde gerekli düzenlemeleri yapmamız gerekiyor ”dedi.

Gonçaruk gelecekteki Ukrayna hükümetinin Ukrzaliznitsya (tren) ve Ukrpoşta’yı (posta hizmetleri) bile içerecek şekilde geniş ve kapsamlı bir özelleştirmeye izin vermek zorunda olduğunu vurguladı.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Arazi Satışına İlişkin Moratoryum 2019 Sonuna Kadar İptal

Bildiğiniz gibi, Ukrayna’da dört devlet bankası için geçen yıl açıklanan özelleştirme planına göre, bunların tamamı 2022’den önce satılmalıdır. Şu anda, devlete ait olan bu bankalar Oşçadbank, Ukreximbank, Ukrgasbank ve PrivatBank’tır (Sonuncusu 2016 yılında devletleştirilmiştir).

Daha önce, Ukrayna Ulusal Bankası, devlet bankalarının kredi portföyünün yaklaşık % 70’inin ödemesi yapılmamış takipteki krediler olduğunu bildirdi. Bu krediler ağırlıklı olarak PrivatBank’ta yoğunlaşmıştır.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com