The Times: İngiltere hâlâ Rusya’ya insansız hava araçları ve yarı iletkenler de dahil olmak üzere ekipman sağlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kolaj: UkrHaber

Yaklaşık 15 milyon dolar değerindeki mallar Büyük Britanya’daki depolardan doğrudan Rusya Federasyonu’na aktarıldı.

The Times haberine göre 2023’ün ilk 10 ayında İngiliz tedarikçiler Rusya’ya yarı iletkenler ve dronlar da dahil olmak üzere 100 milyon dolardan fazla kritik bileşen ihraç etti. Ekipman özellikle üçüncü şahıslar aracılığıyla Rusya Federasyonu’na giriyor.

Yayın, bu rakamın Rusya ile İngiltere arasındaki ticarette, yaklaşık 770 milyon dolar değerindeki en önemli bileşenlerin ihraç edildiği 2022 yılına kıyasla keskin bir düşüşe işaret ettiğini yazıyor.Ancak Ukrayna’da tam ölçekli savaşın başlamasından neredeyse iki yıl sonra, İngiliz teknolojileri çoğunlukla üçüncü ülkeler aacılığıyla hâlâ Rusya ordusuna girmenin yolunu buluyorlar.

Makalede, Rus silahlarında daha önce 28 İngiliz ve 2 binden fazla Amerikan menşeli bileşenin bulunduğu, pek çok bileşenin, mutlaka yaptırımlara tabi olmasa da, Rus silahları için gerekli olduğu ve yurtiçinde üretilemeyeceği belirtiliyor.

Rusya Federasyonu’na tedarik edilen İngiliz mallarının çoğu yarı iletken ve elektronik bileşenlerden oluşuyor. Ancak 2023 yılında Büyük Britanya’da üretilen yaklaşık 1.5 milyon dolar değerindeki CNC makineleri de Rusya’ya ulaştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yüksek hassasiyetli cihazların özellikle savunma üretiminde faydalı olduğu ve Ukrayna’nın müttefikleri için temel sorun haline geldiği kaydedildi.

Gazeteciler, Kasım ayında ABD’nin, Şubat 2022’deki tam kapsamlı işgalin ardından değeri 200,000 dolardan az ekipman sağlayanlar da dahil olmak üzere tüm önemli Rus KCHK aletleri ithalatçılarına yaptırımlar uyguladığını hatırlattı.

Bazı firmaların İngiltere’den ihracatını veya yurtdışındaki üretim tesislerini artırarak 2023 yılında Rusya Federasyonu’na tedariklerini artırdığı kaydedildi.

Bunların arasında, gazeteye göre Mart 2022’de Brovary, Kiev bölgesindeki terk edilmiş bir Rus tankında bulunan mikro devreleri üreten İngiliz yarı iletken üreticisi FTDI da yer alıyor. Yayına göre, geçen yıl Rusya’ya yaklaşık 1.5 milyon dolar değerinde FTDI bileşeni ithal edildi; bu rakam 2022’de 500,000 dolardı.

FTDI kurucusu Fred DartÜrünlerimizin Rusya’ya tedarikiyle ilgili her türlü haberi ciddiye alıyoruz. FTDI ürünlerinin hiçbirinin, geçerli yaptırımları ihlal edecek şekilde Rusya’ya gönderilmediğine kuvvetle inanıyoruz ve FTDI, ürünlerimizin insan haklarını ihlal edecek şekilde kullanılmasını desteklemez. Daha önce de belirttiğimiz gibi FTDI, Birleşik Krallık hükümetinin geçerli yaptırımlarına ve ihracat kontrol yasalarına uymaya devam ediyor ve gelecekteki iş planlarımız bu kısıtlamaları dikkate alıyor” dedi.

The Times, Britanya’da üretilen veya tasarlanan pek çok ürünün dolaylı olarak, genellikle Çin, Hong Kong ve Türk firmaları aracılığıyla Rusya’ya ulaştığını yazıyor. Ancak milyonlarca dolar değerindeki bileşeni doğrudan Rusya Federasyonu’na gönderen birkaç İngiliz tedarikçi de var.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com