WSJ: Rus gemilerine saldırılar: Ukrayna Karadeniz’de inisiyatifi ele geçirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
 fotoğraf REUTERS

Ukrayna donanmasına ait insansız hava araçları ve füzelerin Rusların denizdeki üstünlüğünü baltaladığı belirtiliyor.

Son haftalarda Karadeniz’de güç dengeleri çok değişti. Wall Street Journal‘ın yazdığına göre, Ukrayna donanmasına ait insansız hava araçları ve füzelerle yapılan saldırılar, Rusya’nın övülen deniz üstünlüğünün önemli bir bölümünü baltaladı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Aleksey Neijpapa, “Şimdi ve gelecekte güvenliğimizi garanti altına almak için kıyılarımızı korumalıyız, ancak düşmanın yakınında. Uygulamaya çalıştığımız yaklaşım bu” dedi.

Ukrayna’nın büyük savaş gemilerini konuşlandıramadığı ancak çeşitli uzun menzilli deniz uçağı türleri sayesinde yeni saldırı yetenekleri keşfettiği belirtiliyor. Son haftalarda Ukrayna askerleri açık denizde ve ana üs limanları olan Sevastopol ve Novorossiysk’te Rus gemilerine başarıyla saldırdı.

Neijpapa, “Dronlar, düşmanı gerginleştiren, denizden bahsetmeye bile gerek yok, kendi limanlarında bile kendilerini güvende hissetmemelerine neden olan şeydir.” dedi.

ABD Deniz Harp Koleji’ndeki Rus Denizcilik Araştırma Enstitüsü’nün kurucu müdürü Michael Petersen‘e göre Rusya Federasyonu’nun artık Karadeniz’de inisiyatifinin olmadığı açık: “Gerçekten önemli bir değişim oldu. Ukraynalılar yavaş yavaş inisiyatifi ele geçirdiler ve bu küçük taktiksel zaferler dizisi operasyonel ve hatta stratejik başarıya katkıda bulunmaya başladı.

Yayının yazarları, Rusya’nın Karadeniz’deki konumunu “benzersiz derecede savunmasız” olarak nitelendiriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com