ABD Senatosunda ATACMS’nin Ukrayna’ya devredilme olasılığı “oldukça yüksek” olarak nitelendirildi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2022 sonbaharından bu yana Ukrayna, Washington’a ATACMS füzelerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine transferinin önündeki engeli nihayet kaldırması için çağrıda bulunuyor.

Daha önce İsveç ve NATO’ya yönelik sinsi adımları nedeniyle HIMARS sistemlerinin Macaristan’a satışını engelleyerek öne çıkan ABD Dış İlişkiler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçi Senatörü James E. Risch, uzun menzilli ATACMS’yi devretme olasılığını, mevcut füzeler MLRS’ye ve yüksek hassasiyetli HIMARS’lara ek olarak dile getirdi.

Rish, Amerika’nın Sesi’ne verdiği bir röportajda, ABD’nin elindeki her türlü silahın Ukrayna’ya nakledilmesinin destekçisi olduğunu ve Biden yönetiminin bu konuda “şimdiden adımlarını hızlandırdığını” kaydederek “Bu olasılığın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. En başından beri – nükleer silah olmadığı sürece Ukrayna’ya ateş eden her şeyi sağlayın. Elimizdeki diğer silahlar Ukraynalılar için mevcut olmalı. F-16 savaş uçağı veya ATACMS füzeleri elimizde var. Bu tabii ki zaman alıyor ama biz Biden yönetimine baskı yapmaya devam ediyoruz ve onlar da diğer ülkelerin aynı çaba için adım attığı gibi şimdiden hızlandılar. Bu nedenle, ATACMS iyi bir silah, Ukrayna bunu almalı ve bu bir an önce olmalı.” dedi.

Ukrayna için ATACMS – ana şey

2022 sonbaharından bu yana, Ukrayna, ABD’den ilk HIMARS MLRS’yi aldığından beri, Washington’a 300 km’den fazla bir mesafede bulunan Rus askeri hedeflerini arkadan vurabilecek ATACMS füzelerinin Ukrayna ordusuna transferinin engelini nihayet kaldırması için çağrıda bulunuyor. .

Bu arada Biden yönetimi, iddia edilen çatışmanın tırmanma tehdidinden endişe duyarak bu talebi geri çevirdi. ABD ordusu, Kırım’ın işgalden arındırılmasında kilit rol oynayacak olanın ATACMS olduğunu not etmektedir.

Son zamanlarda, Hava Kuvvetlerine F-16 tedariki için bir “havacılık” koalisyonunun oluşturulması zemininde, ATACMS’nin Ukrayna’ya devriyle ilgili tartışmalar yeniden yoğunlaştı. Kongre bir kez daha Beyaz Saray’ı bu adımı hesaba katmaya zorluyor.

Batı’da Kiev’in uzun menzilli füzeler elde etme imkânını kaldıran ilk ülkenin İngiltere olduğu biliniyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin havacılığı, işgal altındaki topraklarda Rus kuvvetlerinin konuşlandırılması için ikmal yollarında ve üslerde Storm Shadow seyir füzeleri ile düzenli olarak vuruyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com