The Telegraph: Kremlin Ukrayna’da savaşa hazırlanırken AB ülkeleri Rusya’ya silah sattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiliz The Telegraph’da çıkan habere göre Fransız ve Alman şirketleri, ambargoyu delerek Moskova’ya bomba, roket ve diğer askeri teçhizat sağladı.

The Telegraph’ın haberine göre Almanya ve Fransa, 2014 yılında Kırım’ın ilhakı ve Donbass’ın işgalinden sonra Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı silah ambargosunu delerek bombalar, roketler ve füzeler de dahil olmak üzere 230 milyon sterlinlik askeri teçhizat gönderdi.

Telegraph, Rus işgalcilerin bu silahları Ukrayna’ya karşı savaşta kullandıklarını öne sürüyor.

Gazete, “2014’te Kırım sonrasında Rusya’ya uygulanan AB silah ambargosuna rağmen, bombalar, roketler, roketler ve toplar da dahil olmak üzere ekipman gönderdiler.” diye yazdı.

Yayın ayrıca “En az 10 NATO üyesi ülkenin Rusya’dan yaklaşık 350 milyon Euro silah ihraç ettiğini de bildiriyor. Toplamın yaklaşık %78’i Alman ve Fransız şirketleri tarafından gerçekleştirildi.

Hem Paris hem de Berlin, AB’nin Rusya’dan gaz alımı yasağına direndi ve şu anda blok, enerji tedariki için Moskova’ya günde bir milyar euro ödüyor.

Bu ay, Avrupa Komisyonu ambargoyu aşmak için bir boşluk keşfetti ve bunu ancak Baltık ülkeleri ve doğu AB üye ülkelerinden gelen protestoların artmasından sonra kapattı.

Polonya ve Litvanya büyükelçileri, Rusya Federasyonu’na silah tedarikine ilişkin orijinal ambargo metninde değişiklik başlattı. Avrupa Komisyonu’na göre, AB ülkeleri geçen yıl Rusya’ya 39 milyon euro değerinde silah ve mühimmat sattı. Sonrasında, Kremlin Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlanıyordu.

Savunma Komitesi Başkanı Tobias Elwood, tüm NATO üyesi ülkelerin Rusya’ya silah satmadıklarını beyan etmeleri gerektiğini söyledi.

Polonya sınırında uzun kuyruklar oluştu: İnsanlar Ukrayna’ya dönüyor

Rusya’nın şu anda Avrupa güvenliğine varoluşsal bir tehdit oluşturduğu kabul edilirse, Rusya’ya silah tedarik etmeye devam eden hiçbir Avrupa ülkesinin mazereti olamaz” denildi.

Almanya ve Fransa ile birlikte 2015’ten 2022’ye kadar Rusya’ya silah satan ülkeler:

  • İtalya (22.5 milyon euro);
  • Birleşik Krallık (2,.4 milyon euro);
  • Avusturya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti (49,3 milyon euro).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com