Temmuz Ayından İtibaren 400’den Fazla İlacın Fiyatı Ucuzlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yeni düzenleme ile ilaç fiyatları Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Macaristan’da kayıtlı ilaçların en yüksek toptan satış fiyatları dikkate alarak oluşturulacaktır.

Delo.ua’nın haberinde, Ukrayna Devlet Hizmetinin basın merkezi tarafından gıda güvenliği ve tüketici hakları hakkında yapılan düzenlemelerle alakalı verilen bilgiye göre Temmuz 2019’dan itibaren Ukrayna Bakanlar Kurulu, tıbbi kurumlar için bütçeden alınan ve Ulusal Temel İlaçlar Listesinde yer alan tüm ilaçların fiyat düzenlemelerindeki iyileştirmenin yapılmasını sağlayacaktır.

Devlet Gümrük Hizmetine göre, Ulusal İlaç Listesi, etkinliği kanıtlanmış 427 ilaçtan oluşuyor. Bunların 60’ı Ukraynalıların en sık kullandığı ilaçlardan oluşmaktadır ve maddi değeri ile toplam alımların yaklaşık % 80’ini oluşturmaktadır.

Polonya Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Letonya Cumhuriyeti ve Macaristan’da kayıtlı ilaçların fiyatlarını esas alan maksimum toptan satış fiyatlarının Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından dikkate alınarak düzenlemeler yapılacaktır.

Bu nedenle, listelenen ilaçların fiyatları, beş komşu ülkedeki fiyatlardan daha yüksek olmamalıdır. Ukrayna’da fiyatı referans ülkelerdeki fiyatlardan daha yüksek olan ve yıl içindeki satış hacminin 5 milyon UAH’dan fazla olduğu ilaçlara fiyat sınırı uygulanacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com