Temerrüt durumunda grivna kuru üç kat birden değersizleşme riskiyle karşı karşıya

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Experio analisti Aleksander Boltyan eğer Ukrayna’da bir temerrüt gerçekleşirse, ABD dolarının değerinin keskin bir şekilde %100 and %300 oranında artacağını belirtti.

Ulusal para biriminin devalüasyonu kaçınılmaz olurken; mali yardım, aşılar ve diğer sözleşmelerle ilgili sorunlar oluşacaktır.

Experio şirketi analisti Aleksander Boltyan Ukrayna’da bir temerrüt durumunda mevcut dolar kurunun 26 UAH seviyelerinden 60 ila 100 UAH’a kadar çıkabileceği, bu durumda altın ve döviz rezervlerinin israfının gereksiz olacağını ve devalüasyonu durdurmayacağını da belirtti.

Uzman, “Grivnanın 2014-2015’te nasıl düştüğünü, NBU’nun döviz istikrarını koruyormuş gibi davrandığını, ancak aslında sadece altın ve döviz rezervlerini boşa harcadığını hatırlayın.” dedi.

Ukrayna’nın kırsal bölgeleri elektrik kesintilerine hazırlanıyor

Temerrüt riskleri, koronavirüs pandemisi etrafındaki dış duruma bağlı olacaktır diyen uzman; Morbidite ve mortalite istatistiklerinin bozulmakta olduğunu ve büyüme hızı daha güçlü olursa ekonomi üzerindeki baskı risklerinin de artacağını belirterek “Buradaki terim ekonomiye değil, pandemiye bağlı” diye vurguladı.

Bankacılara göre, bugün Ukrayna tüm ekonomik tarih boyunca en düşük temerrüt riskine sahip.

Buna karşılık, IC Concorde Capital’in analitik departmanı başkanı Aleksander Parasçiy, önümüzdeki yıl temerrüt riskini çok düşük olarak tahmin ediyor.

Gelecek yıl Maliye Bakanlığı’nın yaklaşık 240 milyar UAH devlet tahvili ve 70 milyar UAH dış yükümlülük borcunu ödemek zorunda kalacağını hatırlatıyor. Bu rakam ise bu yıl ödenecek 440 milyar UAH ile karşılaştırıldığında daha düşük.

Harkovlu “Avantage” şirketi yönetimi Türk inşaatçılar ile bir araya geldi

IC Concorde Capital’in analitik departmanı başkanı, “belirgin bir sebep olmaksızın” temerrüt duyurusunun alacaklıların bir aldatmacası olarak kabul edileceğini -bunlar büyük itibar kayıplarıdır- “ve hiç kimse bunlara yanaşmayacaktır” dedi.

Parasçiy “Devlet tahvillerinde temerrüde düşmek bankacılık sistemini öldürmektir. Dış ödemelerin yarısı (her durumda parayı iade etmek zorunda kalacak) IMF’ye düştüğü için, dış borçlarda “temerrüde düşmek” mümkün olmayacak.” diye ekledi. .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com