Tarım Politikası Bakanı: Ukrayna’nın birkaç yıllık temel gıda stokları var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mikola Solskiy Ukrayna’nın birkaç yıllık temel gıda maddeleri ve hayvan yemi için hammadde tedariği olduğunu, bu nedenle ülkede yakın gelecekte herhangi bir gıda sorunu beklenmediğini söyledi.

Solskiy “Birkaç yıl yetecek temel ürün stoğumuz var. Bitkisel yağ stoğu ise en az 10 yıl. Parçalı olarak ekleme yapmamız gerekenler var. Tahılımız çok ama bazıları hayvan yemi, kesinlikle et ve süt ürünleri de var. Ve şu aşamada huzursuzluk için özel bir sebep yok.” dedi.

Ukrayna yılda 5-7 milyon ton tahıl tüketirken, geçen sezondan 20 milyon ton tahıl zaten ülkenin tahıl ambarlarında depolanmış durumda ve mevcut sezonda da 30 milyon ton hasadının olması bekleniyor.

Savaşın gidişatını değiştirecek: Ukrayna MQ-9 Reaper satın almak için pazarlık yapıyor

Ülkenin işleme kapasitesi gözönüne alındığında, ana sorunun Ukrayna limanlarının Rus savaş gemileri tarafından ablukası sırasında mahsullerin dış pazarlara ihracatı olacağını söyleyen Tarım Politikası Bakanı “Ukrayna’da şu anda gıda ile ilgili herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Belki dışarı gönderemeyeceğiz ki asıl sorun orası ama o başka bir şey. Herkes görüyor ki mallar, mağazalardaki çeşitler azaldı ama var. Durumun iyileşme yönünde yavaş yavaş başladığına dair bir his var.” diye sözlerini bitirdi.

Rus askeri işgalinden önce, Ukrayna’nın Odessa ve Nikolayev limanları aracılığıyla ayda 5 milyon tona kadar tarım ürünü ihraç ettiği, ancak şu anda Rusya’nın deniz ablukası nedeniyle ayda yaklaşık 500 bin ton tahıl taşıyabildiği bildiriliyor. Bunun sonucunda ihracat gelirlerinde aylık yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir açık oluşuyor.

Daha önce, 13 Nisan’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki savaşın insanlığın beşte birinden fazlasını, eşi görülmemiş on yıllar boyunca yoksulluk, ihtiyaç ve açlığa mahkûm edebileceğini söylemişti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com