Savaşın gidişatını değiştirecek: Ukrayna MQ-9 Reaper satın almak için pazarlık yapıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rusya-Ukrayna savaşının dengesini değiştirebilecek Amerikan yapımı ağır saldırı uçağı satın almak için görüşmelerde bulunuyor. MQ-9, Rusya’nın derinliklerine ve Moskova’ya kadar saldırmak için yeterli menzile sahip olacak.

Forbes’te çıkan habere göre Ukrayna, ABD yapımı ağır saldırı uçağı MQ-9 Reaper satın almak için pazarlık yapıyor.

Geçen hafta, Ukraynalı yetkililer Washington’da California merkezli üretici General Atomics ile bir araya geldi. ABD hükümeti böyle bir satışı onaylamak zorunda olsa da, yayın, General Atomics ile görüşmelerin Biden yönetiminin “yeşil ışığı” ile gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Şirket sözcüsü K. Mark Brinkley, ABD hükümetinin desteğiyle bu insansız hava araçlarının birkaç gün içinde Ukrayna pilotlarının eline geçebileceğini söyledi.

CNN: ABD elindeki Javelin’lerin üçte birini Ukrayna’ya gönderdi

Geliştirici, UAV’nin Ukrayna’yı ilgilendiren modelini belirtmemiş olsa da, yayın, bunun muhtemelen zamana göre test edilmiş Reaper olduğuna inanıyor.

MQ-9 Reaper, bir ABD Ordusu modüler keşif ve saldırı İHA’sıdır. 400 km’den fazla hıza izin veren bir turboprop motorla donatılmıştır.

Drone’nun altı süspansiyon noktası var. 4 adede kadar havadan karaya füze veya MQ-9A modifikasyonunda 8 adede kadar veya 4 Hellfire füzesi ve iki Mark 82 lazer güdümlü bomba taşıyabilir.

Uzmanlar, MQ-9’un savaşın gidişatını önemli ölçüde değiştirebileceğine inanıyor. Bayraktar ile karşılaştırıldığında uzmanlar, MQ-9’u uçuşta daha dayanıklı ve Rus ateşine karşı daha savunmalı olarak adlandırarak “Türk İHA’sı cephe hattına yeterince yakın çalışmalı, bu da onu Rus hava ve havaalanlarından gelen füze saldırılarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Ancak MQ-9’un menzili daha güvenli üslerden yönetilmesini sağlıyor. Reaper’ın ulaşılabilirliği savaş durumunda kilit öneme sahip olmaktadır” denildi.

Ancak TB-2’nin MQ-9’a göre önemli bir avantajı var: Çok daha ucuz. Bir TB-2’nin maliyeti 1 milyon ila 2 milyon dolar arasındayken, bir MQ-9’un parça başına 32 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor (2020’de Tayvan’a dört MQ-9B satışı, artı yer istasyonları, yedek parçalar ve eğitim, 600 milyon dolar).

Ukrayna ordusu yaklaşık 20 bin Rus askerini öldürdü

MQ-9, Moskova’nın kendisi de dahil olmak üzere Rusya’daki Rus askeri tesislerine saldırmak için yeterli menzile sahip olacak.

Bu tür insansız hava araçları bir yıllık askeri eğitim gerektiriyor, ancak General Atomics, Ukraynalı savaşçılara onları nasıl kullanacaklarını hızla öğretebileceklerinden emin.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com