Ruslar küresel emlak piyasasını nasıl etkiliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ruslar küresel emlak piyasasını nasıl etkiliyor?

2022’de, seferberlikten kaçan zengin Rusların kitlesel akışı, girmelerine izin verilen ülkelerde konutta gerçek bir patlamaya neden oldu. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Gürcistan’da.

Dubai’de mülk satın alan yerleşik olmayanlar arasında Ruslar başı çekiyor. Türkiye’de de 16,312 ev ve daire satın aldıkları bildirildi.

Ruslar Dubai’de konut alımında lider oldu

Bloomberg’in Dubai merkezli Betterhomes verilerine dayandırdığı verilere göre, geçen yıl Dubai’de 86,000’den fazla ev satışı kaydedildi ve 2009’daki 80 bin rekorunu aştı .

Bu süre zarfında Dubai’de yaklaşık 56.6 milyar dolar değerinde gayrimenkul satıldı ve bu, 2021’den neredeyse %80 daha fazla. Fiyat artışı, bir yıl önceki %21’den 2022’de %11’e yavaşladı. Sonuç olarak, Dubai’deki emlak piyasası, konut maliyetinin düştüğü birkaç yerden biri haline geldi.

Haberi yorumlayan milyarder iş adamı ve gayrimenkul geliştirme şirketi DAMAC Properties’in kurucusu Hussain Sajwani, bu tür trendler nedeniyle Dubai’de yaşam maliyetinin ve emlak piyasasındaki fiyatların yükselmeye devam edeceğini kaydetti.

Daha şimdiden birçok sakin, kira fiyatlarının yıl boyunca %50 arttığından şikayet ediyor. Bu nedenle Sajwani’ye göre şu anda büyümeyi engelleyen faktörler gelecekte ülke için gerçek bir tehlike haline gelebilir.

Türk vatandaşları yabancılarla karşı karşıya

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 2022’de Ruslar Türkiye’de gayrimenkul ediniminde lider oldu. Geçen yıl toplamda 16,312 ev ve daire satın aldılar. Karşılaştırma için, Ukraynalılar ülkede yalnızca 2,574 mülk satın aldı. Genel olarak, Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları 2022’de %15.2 arttı. Ülke, yerleşik olmayanlara 67,490 daire veya ev satmayı başardı.

Artan talep, kira oranlarının ve daire fiyatlarının artmasına sebep oldu. Antalya’da emlak fiyatları son iki yılda neredeyse 5 kat arttı ve işlem tutarı Türkiye’deki vatandaşların ortalama gelirini aştı. Yaklaşık 13,000 kişi, yabancıların konut satın almasını ve kiralamasını yasaklayan bir dilekçeye şimdiden imza attı.

Gürcistan’da işlem sayısı da arttı

1 Ocak – 9 Eylül 2022 tarihleri arasında Ruslar Gürcistan’da 13,000’den fazla daire satın aldı. Bu süre zarfında 12,335 Rus vatandaşı, 13,262’si konut olmak üzere 15,164 binanın mülkiyetini kaydetti. Aynı dönemde 10,975 Rus, Gürcistan’da 13,850 arsanın mülkiyetini kaydettirdi.

Aynı zamanda Gürcistan Adalet Bakanlığı, Eylül-Aralık 2022 arasında gerçekleştirilen işlemlerin kesin sayısını henüz belirlemedi. Yani gerçek işlem sayısı çok daha yüksek.

Binlerce Rus vatandaşının gelişi, daire kiralama fiyatlarını da yılda %210 artırdı. TBC Capital’in araştırmasına göre yeni binalarda metrekare başı fiyat %28 artarak 1,037$’a ulaştı.

Artan fiyatlar tek sorun değil

Rusların göçü gayrimenkulün değerini etkiliyor ama bir başka tehlike daha var, özellikle yerleşim yerlerinin göründüğü bölgelerin Ruslaşması.

Türk müteahhit Ali Kemal Gürdal, Antalya’nın Ruslaştırıldığını ve Rusya’dan birçok alıcının vatandaşlık başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Doğal olarak, Ruslar bir ülkeye veya diğerine ne kadar çok taşınırsa, uluslararası kuruluşların nihai kararlarını o kadar çok etkileyebilirler. Örneğin, daha önce olası kısıtlayıcı tedbirlerden biri olarak kabul edilen Avrupa’da Rus vatandaşlarının gayrimenkul edinmesine yönelik bir yasak, Kıbrıs’ın konumu nedeniyle AB yaptırım paketlerine dahil edilmedi. Son verilere göre adanın 50 bin sakini Rusça konuşuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com