Stoltenberg’in, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik başvurusuna tepkisi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın ittifaka katılması için kapının açık olduğunu, ancak şimdi odak noktasının Ukrayna’nın tam ölçekli bir Rus işgaline karşı savunmasını desteklemeye odaklandığını söyledi.

Stoltenberg Brüksel’deki bir basın toplantısında “Avrupa’daki her demokratik devletin NATO’ya üyelik için başvurma hakkı vardır ve NATO müttefikleri bu hakka saygı duyar. Biz de NATO’nun kapısının açık olduğunu defalarca belirttik. Bunu geçtiğimiz yıllarda gösterdik. NATO müttefikleri, Madrid’deki NATO zirvesinde bir araya geldiklerinde, Ukrayna’nın kendi yolunu seçme, hangi güvenlik mekanizmalarının parçası olmak istediğine karar verme hakkını desteklediğimizi de çok net bir şekilde belirttiler. Üyelik 30 müttefik tarafından yapılmalı ve bu tür kararları fikir birliği ile alıyoruz. Şimdi dikkatimiz, Ukrayna’nın vahşi bir Rus işgaline karşı kendisini savunmasına yardımcı olmak adına Ukrayna’ya acil destek sağlamaya odaklanmış durumda. Bu, NATO müttefiklerinin ana odak noktası ve ana çabasıdır.” dedi.

Ukrayna NATO’ya katılmak için başvuruda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in işgal ettiği Ukrayna topraklarının bir kısmının ilhakını (Zaporijya, Herson, Donetsk, Lugansk) ilan etti. Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Başkomutanlık ve Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) ile bir toplantı yaptı. Görüşmelerden sonra, Zelenskiy NATO’ya katılım için “hızlandırılmış bir şekilde” başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Erdoğan, telefonda Putin’i müzakerelere bir şans daha vermeye çağırdı

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com