Stoltenberg: NATO’ya katılmak Ukrayna için en iyi güvenlik garantisi olabilir, ancak savaştan sonra

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

Ukrayna için en iyi güvenlik garantisi NATO üyeliği olabilir, ancak NATO müttefikleri bu konuda bir fikir birliğine sahip olmadığı için savaş zamanında bu imkansızdır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yıllık Brüksel Forumu’nun oturum aralarında yaptığı bir tartışma sırasında “NATO üyeliğiyle tam güvenlik garantileri sağlanabilir ama bu savaşın ortasında olabilecek bir şey değil… Bu konuda, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda müttefikler arasında farklı görüşler var ama tek çıkış yolu bu. NATO’da fikir birliği ile kararlar almak. Şu anda Ukrayna’nın NATO üyeliği hırsına nasıl yanıt verebileceğimiz konusunda istişareler yapılıyor. İttifak 31, yakında 32 üye içeriyor ve bu aşamada Vilnius Zirvesi’nin bu konudaki nihai kararının ne olacağını söyleyemem” dedi.

Aynı zamanda Jens Stoltenberg, İttifak’ın tüm ülkelerinin bu konuda hemfikir olduğunu bir kez daha doğruladı. Ukrayna gelecekte NATO üyesi olacak. Bu, geçen yıl Madrid zirvesinde çok net bir şekilde ifade edildi ve Müttefiklerin bu kararı ilk kez 2008’de Bükreş zirvesi sırasında almalarından bu yana birçok kez tekrarlandı.

Stoltenberg “NATO’nun kapılarının yeni üyelere açık olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu, NATO müttefikleri ve Ukrayna’nın ne zaman katılabileceği konusunda karar vermesi gereken bir soru. Moskova’nın bu konuda veto yetkisi yoktur. Aynı zamanda, şu anda en önemli ve acil olan şey, Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir ülke olarak kazanmasını sağlamaktır. Ne de olsa Ukrayna kazanmazsa, tartışılabilecek hiçbir üyelik sorunu kalmayacak.” dedi.

Savaşın doğası gereği öngörülemez olduğunu, bu nedenle nasıl ve ne zaman biteceğini söylemenin imkansız olduğunu hatırlatan Stoltenberg asıl hedeflerden birisinin de bu savaş sona erdiğinde, yeniden başlamamasını sağlamak olduğunu, Rusya Federasyonu’nun saldırgan davranış eğilimini durdurmak ve Başkan Putin’in Avrupa güvenlik sistemini daha fazla yok etmesini önlemek olacağını vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com