Başka bir garantör. Ukrayna Kanada ile güvenlik anlaşması imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Geniş çaplı Rus işgalinin ikinci yıldönümünde Ukrayna ve Kanada, güvenlik garantilerine ilişkin bir anlaşma imzaladı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e göre bugün Ukrayna kesinlikle iki yıl öncesine göre daha güçlü, çünkü bugün Ukrayna halkının, özellikle de Ukraynalı askerlerin konumunu güçlendiren başka bir güvenlik anlaşması imzalandı.

Zelenskiy “Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ile Ukrayna ile Kanada arasında güvenlik işbirliğine ilişkin bir anlaşma imzaladık. Belge, Kanada’nın 2024 yılında Ukrayna’ya makro-finansal ve savunma yardımı olarak 3 milyar kanada dolarından fazla tahsis etmesini öngörüyor ” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Cumhurbaşkanı bunun güçlü ve zamanlı bir karar olduğunu ve Ukrayna istikrarının güçlendirilmesine önemli bir katkı olduğunu vurguladı.

Ukrayna için güvenlik garantileri

Hatırlanacağı üzere Temmuz 2023’teki NATO zirvesinde G7 ülkeleri Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir deklarasyon imzalamıştı. Daha sonra birkaç düzine AB ve NATO ülkesi de katıldı. Deklarasyon, imzacı ülke ile Ukrayna arasında ikili bir anlaşmanın imzalanmasını öngörüyor.

Güvenlik garantilerine ilişkin ilk anlaşma Ocak 2024’ün başlarında İngiltere ile imzalandı. Zelenskiy bu yılın Şubat ayında Avrupa’ya yaptığı ziyaret sırasında Almanya ve Fransa ile ilgili anlaşmalar imzaladı.

Ardından Danimarka ve İtalya ile de bir güvenlik anlaşması imzalandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com