Ukrayna, BM küresel sürdürülebilir kalkınma derecelendirmesinde 36. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM ve Bertelsmann Vakfı tarafından her yıl derlenen Sürdürülebilir Kalkınma Endeksi’ne göre Ukrayna, dünyanın 165 ülkesi arasında 36. sırada yer aldı .

Ukrayna derecelendirmede 75.5 endeks puanı ile 36. sırada yer alırken, Türkiye 70.4 puanla 70. sırada yer aldı.

Raporda, ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda sürdürülebilir kalkınmasını belirleyen 17 hedeften 10’unu gerçekleştirmede Ukrayna’nın kaydettiği ilerlemeye dikkat çekildi. Rapora PDF olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda, Ukrayna temel hedeflerin hiçbirinde konumunu kötüleştirmedi. Ukrayna’nın “yoksulluğun tüm biçimleriyle evrensel olarak ortadan kaldırılması” hedefine ulaşmada en büyük ilerlemeyi gösterdiği kaydedildi.

Rapora göre Ukrayna, Yunanistan (37), İsrail (38), Lüksemburg (42), ve Rusya’nın (46) önünde yer alıyor.

Raporda belirtildiği gibi, küresel koronavirüs pandemisinin sürdürülebilir kalkınma üzerinde zararlı bir etkisi oldu. Geçen yıl, 2015’ten bu yana dünya genelinde kalkınma göstergelerinin düşmeye başladığı ilk yıl oldu. Düşüş büyük ölçüde COVID- 19 pandemisinin patlak vermesinin ardından yoksulluk ve işsizlikteki artıştan kaynaklanıyor. Pandemi, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere her yönden etkiledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com