Stefançuk: Konsey, Ukrayna’dan kaçan yaklaşık 10 milletvekilini görevden alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yaklaşık on milletvekili Ukrayna topraklarını terk etti ve hala parlamentodaki görevlerine geri dönmediler, bu sebeple görevlerinden alınmaları planlanıyor. Bu süreçte Verkhovna Rada’da üstlendikleri tüm görevlerden ihraç edildiler ve maaşları ödenmedi.

Verkhovna Rada başkanı Ruslan Stefançuk, bir teleton yayınında Ukrayna topraklarını terk eden ve hala parlamentoya geri dönmeyen yaklaşık on milletvekilinin bulunduğunu söyledi.

Diya portalı üzerinden evlilik başvurusu yapılabilecek: Dijital Dönüşüm Bakanlığı beta testi başlattı

Verkhovna Rada’da üstlendikleri tüm görevlerden ihraç edilip, maaşlarının da ödenmediğini belirten Stefançuk “Şu anda bu kişilerin milletvekillerinin görevden alınmasına ilişkin bazı olası kararlar bekliyoruz, ancak bunu yapmak o kadar kolay değil. Ukrayna Anayasasında açıkça ifade edilen görevden yoksun bırakma gerekçelerimiz var. Bunlar yedi tane. Anayasa’da yer alan yedi gerekçe dışında karar veremeyiz. Sıkıyönetim sırasında da Anayasa’yı değiştiremeyiz. Ama bu insanların vekillikleriyle vedalaşma imkanı bulacağız” dedi.

Stefançuk, milletvekillerinde çifte vatandaşlık tespit edilmesi halinde, belirli bir süre daimi ikamet yerine sahip olmadıkları gerekçesiyle milletvekillerinin vekaletnamelerinin alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca bazı kişilerin Avrupa’da bulunan milletvekillerinin iadesi konusunun da şu anda çalışıldığını kaydetti.

Kaçak milletvekilleri: bilinenler

Yaklaşık 10 kişi, Rusya Federasyonu’nun tam kapsamlı işgalinin başlamasından önce Ukrayna’dan kaçtı. Çoğu yasaklı “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” partisinin temsilcileri.

15 Eylül’de Yargıtay’ın bir parçası olan İdare Mahkemesi, Rusya yanlısı siyasi parti “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” partisinin temyiz başvurusunu reddetti ve Ukrayna’daki faaliyetlerini yasakladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com