Spiegel: Almanya, Ukrayna’nın daha fazla seyir füzesi alabilmesi için Taurus değiştirme fikrine açık

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Almanya, NATO müttefikleriyle füze alışverişi yoluyla Ukrayna’ya seyir füzesi tedarikine katılmayı düşünüyor. Taurus seyir füzelerinin Alman Silahlı Kuvvetleri depolarından İngiltere veya Fransa gibi NATO ortaklarına tedarik edilmesi planları tartışılıyor.

Spiegel makalesine göre bunun sonucunda Taurus’u alan bu ülkeler, halihazırda tedarik ettikleri seyir füzelerinin daha fazlasını Ukrayna’ya devredebilecekler.

Alman Handelsblatt gazetesi, diplomatlara ve hükümet yetkililerine atıfta bulunarak, İngiltere’nin Almanya’dan Taurus karşılığında Ukrayna’ya daha fazla Storm Shadow seyir füzesi sağlamayı teklif ettiğini bildirdi.

Berlin’deki ofis Çarşamba günü bu mesaj hakkında yorum yapmak istemedi. Ancak Spiegel’e göre Olaf Scholz hükümeti böyle bir fikri dışlamıyor.

Yayının kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Alman hükümeti böylesi döngüsel bir görüş alışverişine açık. Londra ile müzakerelerde bulunduğu söyleniyor” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna, geçen yıl Mayıs ayında Taurus seyir füzelerinin sağlanması talebiyle Alman hükümetine resmi olarak başvurmuştu. Bu silah, 500 kilometreye kadar mesafedeki hedefleri yüksek doğrulukla vurabilme kapasitesine sahip.

Ekim ayının başlarında Şansölye Olaf Scholz, Ukrayna’ya şimdilik bu seyir füzelerinden hiçbirini sağlamamaya karar verdi. Bunun nedeni ise Rusya topraklarına saldırı yapılması ve savaşın daha da kızışması korkusuydu.

Daha önce Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ivan Gavrilyuk, Ukrayna’nın uzun menzilli Alman Taurus füzelerini almasının savaş alanındaki durumda radikal bir değişiklik gerektirmeyeceğini, ancak Ukrayna ordusunun yeteneklerini büyük ölçüde artıracağını söyledi .

Alman hükümeti yılın başında Ukrayna’ya bu silahları sağlamaya henüz hazır olmadıklarını ima etmişti .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com