Şmigal: Ukrayna’nın OECD’ye katılım süreci başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Başbakanlık Basın Servisi

İlk diyalog çerçevesinde, Ukrayna’nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne katılım süreci başlamıştır. Katılım programı, ilgili belgeyi imzalayan Başbakan Denis Şmigal, OECD Genel Sekreteri Matthias Kormann ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverley tarafından başlatıldı.

Uygulanacak program reformların finansmanını, Ukrayna’nın yeniden inşasını ve toparlanmasını destekleyecek. Bu ise OECD’ye üyelik için yol haritasına giden yolun başlangıcı olacaktır.

Daha önce Kiev, OECD ile işbirliğini derinleştirmek için adımlar atmıştı. Şubat ayında Ukrayna, OECD Rüşvet Çalışma Grubuna katıldı ve Mart ayında, Kiev’de Organizasyonun İrtibat Bürosu açıldı.

OECD, programın Ukrayna’yı AB’ye katılmanın yanısıra örgütün standartlarına yaklaştırmaya yardımcı olacağını belirtiyor. OECD-Ukrayna İrtibat Bürosundaki uzman bir ekip, program uygulama sürecini yerinde koordine edecektir.

OECD şu anda kendilerini demokrasiye ve piyasa ekonomisine bağlı olarak tanımlayan 38 gelişmiş ülkeyi bir araya getiriyor. Örgüt, üyelerinin siyasi deneyimlerini karşılaştırmak, ortak sorunlara yanıt bulmak, en iyi uygulamaları belirlemek, iç ve dış politikalarını koordine etmek için bir platform olarak oluşturuldu.

Başlangıçta 1961 yılında Batı Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada ve Türkiye tarafından kurulan örgüte daha sonra Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda katıldı. 1990’larda bir dizi Doğu Avrupa ülkesi, Güney Kore ve Meksika üye oldu ve 2010’dan beri Şili, Kolombiya ve Kosta Rika, Baltık ülkeleri, İsrail ve Slovenya üyedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com