Sirskiy, Ukrayna ordusunun yeni başkomutanı oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Oleksandr Sirskiy /Telegram kanalı

Oleksandr Sirskiy, Valeriy Zalujniy yerine Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne başkomutan olarak atandı. Daha önce bu görevde Valeriy Zalujniy bulunuyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından yapılan açıklama ile Oleksandr Sirskiy‘nin atama kararı yayınlandı,

Sirskiy, Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı görevine atanmadan önce Ukrayna ordusunda Kara Kuvvetleri Komutanıydı. Sirskiy’nin yerine kimin geleceği henüz açıklanmadı.

Önceki başkomutan Valeriy Zalujniy bu göreve 2021 yılında, tam kapsamlı Rus işgalinin başlamasından önce atanmıştı.

Sirskiy hakkında bilinenler

Oleksandr Syrskyi, 26 Temmuz 1965’te Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin Volodimir Oblastı’nın Novinkiy köyünde doğdu. Ukrayna Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Ulusal Savunma Üniversitesi’nde eğitim gördü. Her iki eğitim kurumundan da üstün başarıyla mezun oldu.

Müfreze komutanlığından, genelkurmay başkan yardımcılığına kadar ordudaki tüm hizmet aşamalarını geçti. 2000’li yılların başında Sirskiy, Bila Tserkva şehrinde 72. mekanize tümene komuta etti. 2013 yılında NATO ile işbirliğinden sorumlu Silahlı Kuvvetler Ana Komuta Merkezi başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 2014 yılında Doğu Ukrayna’daki askeri çatışmanın başlangıcında, ATO karargahına başkanlık ediyordu.

Sirskiy, 2019 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanı oldu ve 2020’den beri albay general rütbesine sahip.

Tam ölçekli savaş

Rusya’nın geniş çaplı işgalinin ilk günlerinden itibaren Oleksandr Sirskiy, çatışmaların merkez üssünde yer aldı. Özellikle Mart-Nisan 2022’de Kiev’in savunmasına liderlik etti. Onun liderliğinde işgalcileri başkentten uzaklaştırmak mümkün oldu.

Kiev’in başarılı savunması için kendisine Bogdan Hmelnitskiy II Nişanı verildi ve 5 Nisan 2022’de Ukrayna Kahramanı unvanına layık görüldü.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Eylül 2022’de Oleksandr Sirskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Harkov bölgesinde karşı saldırısına öncülük etti ve bunun sonucunda yüzlerce yerleşim yeri kurtarıldı.

Bugüne kadar Sirskiy, Doğu Kuvvetler Grubunun Kupyansk’tan Bahmut’a kadar olan operasyonel bölgeden sorumluydu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com