Serbest bırakılırsa kur 60’a uçmayacak (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ekonomik Uzman Platformu’nda bir uzmanının belirttiğine göre Ukrayna’da döviz kuru öncelikle ticarete ve ödemeler dengesine bağlıdır. Döviz kuru serbest kaldığında oranın 45-60 UAH’a “uçup gideceği” tahminlerinin gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur.

Ekonomik Uzman Platformu’ndan uzman Oleg Getman’a göre döviz kuru serbest bırakıldığında kur seviyesi 30-35 UAH düzeyinde kalacaktır.

Döviz kuru bir dizi faktöre bağlıdır, ancak öncelikle ticaret ve ödemeler dengedir. Ve bu göstergelerdeki durum sabit kalıyor, özellikle ticaret hacimleri önemli ölçüde düştü, ancak ihracat ve ithalat ise neredeyse aynı anda azaldı.

Ukrayna’nın ticaret dinamikleri ve ödemeler dengesinde durum,:

  • ödemeler dengesi cari fazlası: Nisan’da – 1.13 milyar dolar, Mayıs’ta – 132 milyon dolar;
  • mal ve hizmet dengesi: – Nisan’da 1.1 milyar dolar, – Mayıs’ta 2.1 milyar dolar;
  • birincil gelir dengesi: Nisan’da +793 milyon dolar, Mayıs’ta +879 milyon dolar;
  • ikincil gelir dengesi: Nisan’da +1.41 milyar dolar, Mayıs’ta +1.39 milyar dolar;
  • konsolide ödemeler dengesi: Nisan’da -783 milyon dolar, Mayıs’ta -1.92 milyar dolar.

ISW: Putin Harkov bölgesini ilhak edecek

Uzman “Zararlı çoklu döviz kurlarını ortadan kaldıracak, ihracatı canlandıracak ve 30-35 UAH/$ aralığında dalgalı bir döviz kuruna yol açacak güvene dayalı bir döviz kurundan kontrollü ve esnek bir döviz kuruna geçişin uygun olduğu görülüyor.” diye kaydetti.

Bu sonuca, yeterli miktarda altın ve döviz rezervi (22.7 milyar dolar), 2022 için Ukrayna’ya zaten kabul edilen yardım (29 milyar dolar, 4 milyar doları zaten transfer edilmiş), Temmuz’da KDV ve ithalat vergilerinin geri getirilmesi dikkate alınarak varıldı.

Bazılarının, Ukrayna’daki reel dolar döviz kurunun 50 UAH’ı aştığını belirttiğini ifade eden uzman, bu tür tahminlerin haklı bir gerekçelerinin olmadığını kaydetti.

1 Temmuz itibariyle, Ukrayna’nın uluslararası rezervleri 22.757 milyar dolar olarak açıklandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com