Ukrayna’da devalüasyon mu olacak? Kurun 40-45 UAH’a çıkması beklenir mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası’nın, nakit piyasasındaki büyük boşluk nedeniyle doları gevşetmesi veya savaşın başında belirlediği sabit kuru arttırması beklenmektedir.

12 Temmuz’da döviz bürolarında ve bazı bankalarda doların nakit döviz kuru 38 UAH sınırını aştı. Aynı zamanda, merkez bankası tarafından savaşın başında belirlenen 29.25 UAH şeklindeki resmi dolar kuru piyasadan 7-8 UAH daha düşük seyretmekte. Banka, uluslararası rezervlerden günlük 100-200 milyon dolara mal olan doların değerini korumaya çalışıyor.

ICU Group Makroekonomik Araştırmalar Departmanı Başkanı Vitaliy Vavrişçuk “Mevcut resmi grivna oranı henüz Ukrayna ekonomisinin gerçek durumunu yansıtmıyor. Merkez Bankası tarafından önemli ve düzenli döviz satışlarıyla yapay olarak destekleniyor. Bu nedenle, NBU’nun kademeli olarak bu durumda uzaklaşacağını beklemek için sebepler var. Sabit bir resmi oran politikası veya grivnanın kontrollü bir devalüasyonu olacak.” diyor.

Serbest bırakılırsa kur 60’a uçmayacak (uzman görüşü)

Aynı zamanda, uzmanlar dolar kurunun 40 UAH seviyesine gelmesini dışlamıyor. Ukrayna Ekonomik Kalkınma Enstitüsü müdürü Aleksandr Gonçarov, o zaman 45 UAH şeklinde bir oranın psikolojik bir işaret haline gelebileceğini söylüyor. Bu durumda, enflasyon arka planı oldukça güçlü bir şekilde değişebilir.

Genel olarak, çoğu analist, Merkez Bankası’nın savaşın beşinci ayında döviz kurunu serbest bırakmasının veya doların sabit değerini artırmasının zamanının geldiği görüşünde.

NBU başkan yardımcısı Ekaterina Rozhkova “Bankalararası piyasada döviz talebi arzı önemli ölçüde aştığı için döviz piyasasında serbest fiyatlandırmaya geçmek mümkün değil. Ve ihracattan döviz kazancı elde etmek çok sınırlı. Bu nedenle bugün döviz piyasasında klasik fiyatlandırmadan söz edemeyiz.” diyor.

Analistler, tasarruflarının değer kaybetmesini önlemek için Ukraynalılara parayı farklı sepetlerde tutmalarını tavsiye ediyor. Dolar, euro ve grivna cinsinden küçük miktarlar olabilir. Aynı zamanda, şimdi euro satın almanın bir anlamı yok, ancak doların artış potansiyeli var.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com