Scholz: Avrupa ve ABD, Putin’e Ukrayna’ya yardımı durdurmayacaklarına dair bir sinyal göndermeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı yardım durmayacak ama başta AB olmak üzere artırılması gerekiyor. ABD ve AB’nin Putin’e açık bir mesaj vermesi gerekiyor.

Federal Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Sosyal Demokrat Parti Kongresi’nde “Barış istiyoruz. Ukraynalılar en fazla barışı istiyor. Bunun gerçekleşmesi için hepsinden önce bir şeye ihtiyaç var: Rusya Devlet Başkanı’na, Ukrayna’ya yönelik Avrupa ve aynı zamanda Amerika’nın desteğinin azalacağı gerçeğine güvenmemesi gerektiği yönünde açık bir mesaj.” dedi.

Şansölye, Putin’in bir mucizenin gerçekleşeceğini, ortakların Ukrayna’yı yalnız bırakacağını umduğuna inanıyor, bu yüzden bu kadar çok insan hayatını boşa harcıyor; korkunç ve tamamen anlamsız bir saldırganlık savaşına bu kadar çok yatırım yapıyor.

Şansölye, “Neyin ‘beklenebileceğine’ ilişkin hesaplamanın yanlış olduğu yönündeki mesajımız yanlışsa, o zaman barış bugün umduğumuzdan daha erken gelecektir.” dedi.

ABD’de Ukrayna’ya destek sağlanması konusunda devam eden tartışmalara ilişkin politikacı, “şu anda çok önemli bir andayız” dedi. Avrupa’da birçok ülke askeri yardım açıkladı ama yeterli değil. Federal Almanya Cumhuriyeti bu yıl bütçesinde askeri desteğe 7 milyar avrodan fazla ayırdı. Bu çok büyük bir para ama aynı zamanda geri kalan Avrupa ülkelerinin birlikte yaptıklarının yarısından fazlası” dedi.

Scholz, Avrupalı meslektaşlarına katkılarını artırmaları ve genişletmeleri yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlattı. Kendisi, özellikle ABD’nin ilgili yasayı hızlı bir şekilde oylamaması halinde, Almanya’nın tüm yükü üstlenmemesi gerektiğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Şansölye, “Ukrayna’nın yanındayız” diye güvence verdi. Almanya’nın bunu ortakları ve müttefikleriyle koordineli olarak yaptığını, çünkü tek başına hareket etmeyi yanlış bulduğunu sözlerine ekledi.

Scholz, Rusya’nın çirkin savaşının tüm dünya için büyük bir zorluk olduğunu, ancak her şeyden önce kıtanın en büyük ülkesinin ikinci büyük ülkeye saldırarak Rusya’nın tamamını veya en azından bir kısmını ele geçirdiği Avrupa için büyük bir zorluk olduğunu söyledi. Güçlü bir adamın, uluslararası hukuka bakılmaksızın zorla sınırları değiştirme ve istediğini yapma hakkına sahip olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Scholz, sağ ve sol popülistlerin şu anda Avrupa karşıtı bir politika izlediklerini vurguladı. Kendisi, bu tür partilerin Almanya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde giderek daha fazla gündeme geldiğini itiraf etti.

Şansölye, “Milliyetçiler ulusal çıkarlara aykırı hareket ediyor” diye vurguladı. Almanya’nın en büyük çıkarının güçlü bir AB olduğunu ve bu toplumdaki en güçlü (ve dünyanın üçüncü) devleti olarak Almanya’nın AB’nin güçlü olmasını sağlaması gerektiğine dair güvence verdi.

Liberal partinin lideri Maliye Bakanı Christian Lindner‘in de Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya yardımın artırılması yönünde aynı çağrıyı yaptığı bildirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com