Alman şirketi Ukrayna’ya 100 Trinity dron teslim edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Quantum-Systems

Alman dron üreticisi Quantum-Systems, çeşitli konfigürasyonlarda 100 Trinity insansız hava aracını Ukrayna’ya teslim etmeye başlıyor.

Deaidua haberine göre bu dronların tedariki, Eylül 2023’te Quantum-Systems CEO’su ve kurucusu Florian Seibel ile Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko arasındaki toplantı sırasında duyuruldu.

Mesajda, Ukrayna’nın savunmasına aktif olarak katılan şirketin aslında bu insansız hava araçlarını Kiev şehir yönetimi bağışladığı belirtiliyor. Quantum-Systems ayrıca Ukrayna’ya Alman hükümeti adına yüzlerce Vektör İHA tedarik ediyor.

Bir şirket temsilcisi, Kasım 2023’te, Ocak 2024’te Ukraynalı dron operatörlerini bu İHA’larla çalışacak şekilde eğitmeyi planladıklarını belirtti. Deaidua yayınından alınan bilgiye göre, bugün itibarıyla Ukraynalı operatörler eğitimleri tamamladı. Böylece Trinity dronlarının Kiev’e ilk teslimatları yakın gelecekte gerçekleşecek.

Yayın, Trinity İHA’nın kullanım yeri ve yöntemine Kiev şehir yönetimi tarafından karar verileceğini ancak sonuçta bu dronların aynı zamanda savaş hasarı değerlendirmesi için de uygun olduğunu belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu, Rus saldırılarından sonra altyapıya, binalara, yollara veya köprülere verilen hasarı doğru bir şekilde haritalamak için kullanılabileceği anlamına geliyor.

Ancak Deaidua’nın yazdığı gibi Trinity’nin savaş alanında görülme ihtimali çok yüksek. Söylendiği gibi Alman firma Ukrayna’ya birkaç farklı model teslim edecek.

Özellikle Trinity Taktik İHA’sı, düşman topraklarında veya izole bölgelerde faaliyet gösteren özel kuvvetlere gerçek zamanlı görüntüler sağlamak için kullanılabilir.

Deaidua’da “Ukraynalılar tarafından insansız hava araçlarının nerede ve nasıl kullanılacağına bakılmaksızın, bunların hem savaş alanında hem de şehirlerde iyi hizmet edeceğinden ve Rus işgalcilere karşı mücadelede veya sivil yeniden yapılanmada aktif olarak yardımcı olacağından emin olabiliriz.” denildi.

Trinity Pro Hakkında

Trinity Pro, sabit kanatlı bir eVTOL haritalama aracıdır. Özellikleri:

  • maksimum uçuş süresi – 90 dakika;
  • kontrol ve kontrol aralığı – 5-7,5 km;
  • maksimum kalkış ağırlığı – 5,75 kg;
  • kanat açıklığı – 2.394 m;
  • maksimum kapsama alanı 700 hektardır.

Trinity, modüler sistemi sayesinde dakikalar içinde yayına çıkıyor ve otomatik taktik haritalama ve arazi görselleştirme işlemini gerçekleştiriyor. Tek bir uçuşta, bir drone 700 hektarlık bir alanı veya 90 km uzunluğunda doğrusal bir koridoru kapsayabilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com