Stefançuk, Türkiye’nin Ukrayna’nın NATO üyeliğine vereceği desteğe güveniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada Başkanı Ruslan Stefançuk, Türkiye’nin Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik perspektifine verdiği desteği umduğunu ifade etti.

Stefançuk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ile Prag’daki AB ülkeleri Parlamento Başkanları Konferansı gerekçesiyle yaptığı görüşmede “Türkiye’nin Ukrayna’nın Kuzey Atlantik İttifakı’na katılma hedeflerini destekleyeceğini umuyorum. Türk parlamentosunun desteği, özellikle Vilnius’taki NATO zirvesinin arifesinde Ukrayna için önemlidir.” dedi.

Ayrıca, Türkiye’ye gıda güvenliği konusundaki liderliği, özellikle Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nde anlaşmaya varılması ve sürdürülmesi konusundaki katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Ayrıca muhataplar Ukrayna barış formülünün desteklenmesi konusuna da değindiler ve Türkiye’yi Ukrayna’nın barış girişiminin belirli noktalarını himayesi altına almaya ve diğerlerine katılmaya çağırdı.

Görüşmede ayrıca Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu ve Rusya’nın hesap vermesini sağlayacak özel bir mahkemenin kurulması da ele alındı.

Aynı zamanda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Türk milleti ve Millet Meclisi adına, Türkiye’de son dönemde yaşanan trajik olaylara rağmen Ukrayna’ya gösterdiği dayanışma ve yardım için şükranlarını ifade etti.

Şentop, “Bize karşı böyle bir dayanışma ve tüm insani yardımlar Türk halkı tarafından çok takdir edilmektedir ve asla unutulmayacaktır.” dedi.

Ayrıca, Türkiye’nin uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediğini de kaydederek “Ukrayna’ya haklı mücadelesinde desteğimiz bundan sonra da devam edecektir. Türkiye’nin böyle bir politikası, Kırım’ın yasa dışı ilhakından bu yana izlediği ilkeli bir tavırdır. Tüm milletvekillerimiz ve hükümet yetkililerimiz, başta Rus tarafı ile yaptığımız görüşmelerde olmak üzere her uluslararası platformda ve her fırsatta bu tavrını ve desteğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Ukraynalı meslektaşına Ukrayna’ya yönelik siyasi, insani ve teknik yardımların gelecekte de devam edeceği, özellikle Türkiye’nin Ukrayna’nın geleceği için büyük önem taşıyan yeniden inşa projelerini tercih edeceği konusunda güvence verdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com