ISW: Ukrayna ordusu, Herson’un güneyinde merkezden 7 kilometre ilerledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Ukrayna ordusu, Herson'un güneyinde merkezden 7 kilometre ilerledi

Ukrayna silahlı kuvvetleri muhtemelen Herson bölgesinin sol (doğu) yakasına girmeyi başardı. Askeri analistler ilk kez bu bölgelerin Ukrayna birlikleri tarafından kontrol edilebileceğini belirtti.

Daha önce, Rusya Federasyonu güçlerinin tam ölçekli bir işgalin başlangıcında neden Herson şehrini çok hızlı bir şekilde ele geçirmeyi başardığına dair ayrıntılar biliniyordu. Rus “militanları” ve blog yazarları tarafından 22 Nisan Cumartesi günü sağlanan coğrafi konum görüntülerine göre Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) analistlerinin vardığı sonuç Ukrayna kuvvetlerinin Herson’un güneyinde 7 km ilerledikleri belirtildi.

Resimlere göre Silahlı Kuvvetler, Oleshok’un kuzeyinde (Herson şehrinin yaklaşık 7 km kuzeybatısında) Dinyeper kıyısında mevzilendi ve yerleşimin kuzey eteklerine doğru ilerlemeyi başardı.

Ayrıca Rusya Federasyonu’nun bir başka yazarı, Rus kuvvetlerinin Herson’un kuzeybatısındaki bazı adalar üzerindeki kontrolünü kaybettiğini iddia etti

Analistler, “Bu görüntüler ayrıca, Ukrayna ordusunun Antonov köprüsü yakınındaki coğrafi konumlarının yarım kilometreden daha az kuzeyinde bulunan Konka ve Çayka nehirleri üzerindeki adaların Rus kuvvetlerinin kontrolünde olmayabileceğini gösteriyor” dedi.

20-22 Nisan tarihleri arasında Rus askeri blog yazarlarının Ukrayna ordusunun birkaç haftadır bölgenin doğu yakasında mevziler tuttuğunu iddia ettiklerini belirtiyorlar. Ukrayna ordusunun buraya yerleştiğini, ikmal hatları inşa ettiği ve burayı sortiler için bir kale olarak kullanmaya başladığı bildirildi. ISW, bunun Rusya’nın o zaman bile bölgeyi kontrol edemediğini gösterdiğini söylüyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Rus ordusundan gelen düşük yoğunluklu topçu ateşi sayesinde Herson bölgesinin doğu yakasında avantaj elde etmiş olabileceği bildirildi. Daha önce bazı Rus komutanları, Rus askeri komutanlığının aşırı merkezileşmesi sebebiyle yoğun ateşte bulunamadıkları konusunda şikayet ettiler.

Aynı zamanda, büyük olasılıkla, Oleşki ve Nova Kahovka gibi kentsel alanlar hala düşman birliklerinin gerisinde kalıyor. Enstitü, Rus birliklerinin orada savunma yaptığına vurgu yapıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com