Atlantic: Ukrayna’daki savaş ABD’nin “aptal müttefikliği” yüzünden Moskova’nın lehine dönüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf:  17-я отдельная танковая Криворожская бригада им. Константина Пестушка

Gazeteci Anne Applebaum’a göre ABD güvenilmez bir müttefik olduğunu gösteriyor. Ukrayna, Rus saldırganlığına karşı mücadelesini sürdürürken, dünya savaş korkusunu unutmaya, kendi sorunlarıyla uğraşmaya başlıyor.

The Atlantic yazarı Anne Applebaum’a göre dünya cephede “çıkmaz” durumunu ilan ederken, Ukrayna işgalin başlangıcındaki kadar cesur ve girift olmaya devam ediyor. Ancak ona göre Kiev’in mühimmatı artık ciddi şekilde sınırlı ve her şey Ukrayna ordusunun savaşa devam etme fırsatına sahip olmayacağı gerçeğine yol açabilir.

Applebaum “Daha derin ve daha geniş bir şok dalgası, ABD’nin sadece güvenilmez değil, aynı zamanda anlamsız bir müttefik olduğu konusunda artan bir farkındalığa yol açacak. Aptal bir müttefik. AB, Ukrayna’ya Amerikalılardan daha fazla para harcıyor, ancak henüz ABD’nin depolarında bulunanın kadar para üretemiyor.” diye yazıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Gazeteciye göre Washington’un Ukrayna’ya silah sağlama konusundaki tereddütü müttefikleri ABD’nin “siyasi yetersizliği” konusunda ikna ediyor ve Rusya ile Çin’e ABD’nin “yozlaşan, ölmekte olan bir devlet olduğu” mesajını gönderiyor.

Applebaum bu durumu “Dış dünyaya göre, bu kararların arkasında yatan hiçbir şey mantıklı değil. Gördükleri tek şey, Amerikan siyasi sisteminin, şiddet ve hile kullanan, rezil bir eski başkan olan Trump’ın önderlik ettiği Rusya yanlısı radikal bir grup tarafından ele geçirildiği ve sakatlandığıdır.” şeklinde açıklıyor.

Trump’tan bahsetmişken gazeteci, başkanlığı yeniden kazanmak için Ukrayna meselesini kullanmaya çalıştığından emin: “Onun amaçları açıkçası bencil: Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasındaki sınırın kaotik kalmasını istiyor ki bu meseleyi başka bir ülkede kullanabilsin. Biden’ın algılanan herhangi bir çözüm veya ilerlemeden faydalanmasını istemiyor. Ve bunun sonucunda Ukrayna’nın cephanesinin bitip bitmeyeceğini umursamıyor” diye açıklıyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com