Ukrayna’daki savaş 2024’te bitecek mi: beş senaryo

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Ukrayna 117 ayrı mekanize tugayı

Güvenlik ve savunma analist Michael Peck, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında tüm tahminlerin yanlış çıktığını da belirterek, 2024 yılındaki gelişimine ilişkin kendi tahminini yaptı.

Avrupa Politik Analizler Merkezi CEPA’daki makalesinde Michael Peck beş ana senaryoyu yazdı.

1. Savaş devam edecek

Savaş alanında belirleyici gelişmeler yaşanmadığı sürece, bu aşamada her iki tarafı da tatmin edecek müzakere edilmiş bir barışı hayal etmek zor. Bütün savaşlar gibi bu savaş da eninde sonunda bitecek ama 2024’te bitmeyecek.

2. Çıkmaz devam edecek

Ukrayna ve Rusya zafer peşinde koştukça çıkmaz daha da derinleşti. Bu kısmen her iki ordudaki zayıf taktikler ve kaynak eksikliği gibi yapısal kusurlardan kaynaklanmaktadır. Ve açık arazide hareketi riskli hale getiren ve birlikleri siper altında saklanmaya teşvik eden insansız hava araçları ve GPS güdümlü mühimmat gibi teknolojilerin çoğalması buna sebep oluyor. Her halükarda siper savaşları devam edecek.

3. Mucize silahlardan dolayı daha da fazla hayal kırıklığı yaşanacak

Yapay zeka muhtemelen bu yıl öncülük edecek ve akıllı bombaları daha akıllı ve hedefleme sürecini daha hızlı hale getirme sözü veriyor. Tarih bir gösterge ise, Ukrayna ya da Rusya (büyük olasılıkla Batı’nın yardımıyla Ukrayna), diğer taraf teknolojiyi kopyalayana ya da onu geçersiz kılmayı öğrenene kadar kısa vadeli bir yapay zeka avantajı elde edecek. Bu arada Rusya muhtemelen zaten ele geçirdiği toprakları sağlamlaştırmaya odaklanacak.

4. ABD ve Avrupa Ukrayna’yı desteklemeye devam edecek

Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselmesi ve Donald Trump’ın yeniden ABD başkanlığına seçilmesi ihtimali Kiev’i endişelendirebilir. Ancak demokratik ülkeler için müttefiklerin ihaneti ağızda kötü bir tat bırakıyor. Bu nedenle Ukrayna’ya destek devam edecek.

5. Dünyanın dikkati başka bir çatışmaya kayacak.

Gazze’de uzun süredir devam eden çatışmaya ek olarak, dünya çapında yeni bir güçle patlak verebilecek ve dikkatleri Ukrayna’daki savaştan başka yöne çevirebilecek birçok sıcak nokta var. Ancak Gazze’nin odağı İsrail ile İran, İran ile Amerika, Çin, Tayvan ve Amerika arasındaki potansiyel çatışmalara kayabilir. Belki başka bir yerde dünya toplumunun dikkatini çekecek beklenmedik bir çatışma ortaya çıkacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com