Rusya’nın Alıkoyduğu Ukraynalı Askerler: “Savaş Esiriyiz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avukat Nikolay Polozov, Rusya’nın alıkoyduğu 24 Ukraynalı denizcinin hepsinin kendisini savaş esiri olarak tanımladığını kaydetti.

Kırım Haber Ajansı (QHA)nın haberinde, Rusya tarafından Kerç Boğazı yakınlarında alıkonulan 24 Ukraynalı askerin hepsi soruşturmada savaş esiri olduklarını söyledi.

Avukat Nikolay Polozov, Ukraynalı askerlerin kendilerini savaş esiri olarak tanımlamasını Rusya’nın planlarını altüst ettiğini ifade etti.

“Rusya tarafından ele geçirilen tüm Ukraynalı denizcilerin kendilerini savaş esirleri olarak nitelendirmeleri, Rus makamlarının ele geçirilen denizcilerin dikkatini dağıtma, bölme konusundaki planlarının başarısız olduğunu gösteriyor. Böylece, avukatlar ekibinin ilk görevi yerine getirilmiş oldu. Bu, onların serbest bırakılması için yapılan mücadelede yardımcı olacaktır.” diyen Polozov, Ukraynalı denizcilerin alıkonulmasından hemen sonra Rusya’nın onlara erişimini engellemek ve kendi avukatlarını atamak için çok çaba sarfettiğini belirterek, Ukraynalı askerlere suç işlediklerini itiraf ettirmenin amaçlandığını vurguladı.

Bunun yanı sıra, tüm Ukraynalı askerlerin kendilerini savaş esiri olarak adlandırmasının bu davanın artık uluslararası hukuka uygun olarak ele alınmasına yol açtığını belirten Polozov, bu sayede bazı Avrupalı siyasetçilerin söz konusu olayda Rusya’nın Ukraynalı askerlere ateş açarak ve onları esir alarak uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiğini kabul etmek zorunda olacağını kaydetti.

Polozov, “Bu şartlar altında, uluslararası toplumun tutumunu konsolide etmek daha kolay olacaktır. Ve burada, önceki olaylarda olduğu gibi, siyasi güdümlü davalarda da olduğu gibi bir düzenlilik var. Kremlin üzerindeki baskı ne kadar koordine ve güçlü olursa, Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılma şansı da o kadar artar.” şeklinde konuştu.

Kaynak: QHA

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com