Eski cumhurbaşkanı Yanukoviç Ukrayna’ya geri mi dönüyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Mahkeme, Yanukoviç’e verilen cezanın iptali üzerine avukatın yedi itirazını inceleyerek karar verecek.

Unian ajansının haberine göre, kaçak Ukrayna eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Ukrayna’ya geri dönmeye hazırlanıyor. Kanal 5’e göre, avukatı Vitaliy Serdyuk, bunu Kiev Temyiz Mahkemesi’nde yapılan bir toplantı sonrasında söyledi. Mahkeme, Yanukoviç’e verilen cezanın iptali üzerine avukat tarafından iletien 7 şikayet için duruşmalara başladı.

Kaçak eski cumhurbaşkanının avukatı Vitaliy Serdyuk şunları söyledi: “Şu anda geçici olarak Rusya Federasyonu bölgesinde bulunuyor. Savunma, evde kalmasını sağlamak için önlemler alıyor. Müşterinin belirlediği ana görevlerden birisi, Kırım’dan sorumlu kişilerin sorumlu tutulmasını sağlamaktır. Şu anda anayasaya aykırı bir komisyonu ya da darbe komisyonu uygulanmaktadır. ”

Ayrıca bakınız: Mahkeme Ukrayna’nın Eski Devrik Lideri Yanukoviç’i Suçlu Buldu

Buna karşılık, GPU savcısı Ruslan Kravçenko, “Savcılığın konumu değişmedi, zafere inanıyoruz; çünkü Kiev’in Obolon bölge mahkemesi kararının motive ve yasal olduğuna eminiz.”

Obolon Bölge Mahkemesi, aynı zamanda Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaşın yürütülmesine yardım ettiği için Viktor Yanukoviç’i 13 yıl hapis cezasına çarptırdığı kararı 24 Ocak 2019’da açıklamıştı. Viktor Yanukoviç aleyhindeki cezai kovuşturma, sanığın Rusya Federasyonu bölgesinde olması nedeniyle özel (devamsız) bir usule göre incelenmişti. Duruşmanın kilit kanıtı, Yanukoviç’in 1 Mart 2014 tarihli Putin’e yazdığı mektupta, Rus birliklerinin Ukrayna’ya girmesini istediği olmuştu. Aynı zamanda, mahkeme onu toprak bütünlüğünü ihlal ettiği için de suçlu bulmuştu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com