Rusya kaybetmeye mahkum: savaş hakkında bilmeniz gereken beş şey

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
foto: armyinform.com.ua

Savaş, Rusya için açıkça kaybediyor olmasına rağmen, biraz daha sürecek. Bu sebeple Ukrayna Savunma Bakanlığı işgalcilere karşı mücadele hakkında her Ukraynalının bilmesi gereken 5 şeyi anlattı.

Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar sadece Ukraynalılar tarafından sıkça sorulan soruların cevaplarını değil, aynı zamanda önemli ipuçlarını da verdi. Bu konuda RBC-Ukrayna’daki makaleyi Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

1. Savaş Ukrayna tarihi ile iç içedir

Yetkililerin sadece günümüzün ihtiyaçlarına ve zorluklarına odaklanmaması önemlidir. Ayrıca Ukrayna halkının ulusal kurtuluş mücadelesindeki liderlerinin yüzlerce yıldır ifade ettiklerini de hatırlamalıdırlar.

2. Rusya neden kaybetmeye mahkum?

Savaş ne kadar sürerse sürsün, Ukrayna bunun sonucunda kesinlikle kazanacak. Malyar bunu, Kremlin’in eylemlerinin tamamen mantıksız ve sağduyuya aykırı olarak açıklıyor. İşgalciler devletle ve 8 yıl boyunca Ukrayna topraklarının derinliklerine ilerlemelerini engelleyen bir orduya karşı savaşıyorlar.

3. Ukrayna askerleri iyi hazırlandı

Ukrayna’nın savunma kabiliyeti uzun süredir artıyor. Bu nedenle, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve devletin diğer kuvvetleri, işgale mümkün olduğunca hazırlanmıştı.

Rus askerlerinin hedeflerine anında ulaşamamasının nedeni buydu. Silahlı Kuvvetler, yalnızca düşmanın saldırgan faaliyetlerini durdurmakla kalmadı, aynı zamanda onları felakete uğratark geri çevirmeye de başladı.

4. Komşunun emperyalizm hedeflerini yoketmek için tarihsel bir şans

Savunma Bakan Yardımcısı bunun sıradan bir savaş olmadığını vurgulamaktadır. Bugünün olayları sadece Ukrayna halkının tarihsel misyonudur. Yüzyıllardır Ukraynalıları öldüren ebedi düşmanı yenmelidir.

Artık sadece ordunun değil, tüm toplum gücün ve birliğin zirvesindedir. Bu nedenle, Rusya’nın emperyal emellerine bir kez ve herkes için bir son vermek için gerçek bir şans var.

5. Seferberlik neden gereklidir?

Mevzuata göre Silahlı Kuvvetlerin toplam sayısı 261 bin kişidir. Bunun asker kısmı ise 215 bin. Büyük sayılara rağmen, şu anda ne kadar yoğun çalıştıkları unutulmamalıdır. Ukrayna askerleri 1,800 kilometrelik cepheyi savunmakta ve 42 milyon insanın özgürlüğü için savaşmaktadır.

Malyar, “Savaş zamanında bu 215 bin kişi seferber oluyor. Elinize hiç silah almadıysanız neden seferber edildiğinizi soran yazılar ve yorumlar yazarken bu sayıları hatırlayın” dedi.

Ukraynalılara ellerindeki nakit grivnayı Polonya zlotisi ile değiştirme fırsatı veriliyor

Şu anda, seferber edilenler çok kısa bir sürede – 5 ila 15 gün arasında – askerliğe hazır hale geliyorlar. Ancak her birinin devletin ayakta kalmasına çok büyük katkısı olduğu belirtilmelidir.

Savaş daha ne kadar devam edecek

Askeri uzmanlar beklentiler konusunda son derece olumlu olmasına rağmen, savaş bir süre daha devam edecek. Savunma Bakanlığı temsilcisi bunu çok basit bir şekilde açıklamaktadır: Hedef ne kadar büyükse, bunu başarmak için o kadar fazla çaba ve zaman alacaktır. Bu nedenle, ön planda olmasanız bile, zafere giden yolu da doğru bir şekilde ayarlamalısınız.

Savunma bakan yardımcısı “Endişelenmeyi ve gergin olmayı bırakın, normal bir şekilde uyumaya başlayın ve mümkünse fiziksel egzersizler yapın. Çünkü zafere ulaşmak için güce ihtiyacınız var.” dedi.

Ayrıca doğru ruh hali için çok önemli bir şeyi daha hatırlattı: kazandıktan sonra ilk etapta yapmanız gereken şeylerin bir listesini yapmalısınız.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com