Borrell: AB, Rusya’nın şantajlarına rağmen Ukrayna’yı gerektiği kadar destekleyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu bireysel olarak ve bir bütün halinde Rusya Federasyonu’ndan gelen tüm tehditlere ve şantajlara rağmen Ukrayna’yı Rusya ile savaşta desteklemeye devam edecek.

Bu, Avrupa Birliği’nin dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu üst düzey temsilcisi Josep Borrell “Avrupa Birliği, Rusya’nın şantajı ne olursa olsun, bize yönelik tehdit ne olursa olsun Ukrayna’yı desteklemeye devam edecek. Gerektiği kadar mali, siyasi, askeri desteği sağlayacağız.” dedi.

Kiev, turba bataklığı yangınları nedeniyle küresel hava kirliliği sıralamasında üst sıralarda

Avrupalı politikacı, Ukraynalı ortakların asıl amacının Ukrayna’nın Rusya Federasyonu ile savaşı kazanmasına yardımcı olmak olduğunu vurguladı.

Savaşın her ne pahasına olursa olsun değil, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü normlarına uygun olarak sona ermesi gerektiğine dikkat çekerek, AB’nin tutumunun, Rusya’nın 1991 sınırları içindeki tüm Ukrayna topraklarından askerlerini çekmesi gerektiğini belirten Borrell “Desteğimizin ilk amacı, Ukrayna’nın savaşı sona erdirmesine yardımcı olmaktır. Bu savaşın sona ermesini istiyoruz, ancak bunun bedeli ne olursa olsun. Savaşın Ukrayna’nın egemenliğine saygı duyarak sona ermesini istiyoruz.” dedi.

Borrell, Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne katılmaya yaklaştıran ve Rus saldırganına karşı savaşta devletin istikrarına katkıda bulunan beş anlaşmanın imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalarda bahsettiği anlaşmalardan biri, Ukrayna’ya 500 milyon avro tutarında bütçe desteği sağlanmasıdır. Toplamda, Ukrayna bu hafta Avrupa Birliği’nden 5 milyar avroluk bir dilim alabilir. Bu 5 milyar avro, AB’nin Mayıs ayında Ukrayna’ya vaat ettiği 9 milyar avroluk paketin bir parçasıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com