Putin de tutuklanabilir: Uluslararası mahkeme yakında Rusya’nın suçlarına karşı dava açacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pentagon istihbarat şefi: Ukrayna'daki başarısızlıkları Putin'i amaçlarını değiştirmeye zorlayacak

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş sırasında işlediği savaş suçlarıyla ilgili ilk iki davayı açmayı planlıyor. Yakında ilk tutuklamalar mümkün. Rusya lideri bile bu durumdan muaf değil.

The New York Times’ın mahkeme yetkililerine atıfta bulunarak bildirdiğine göre, duruşmanın sonuçları suçlu kişilerin tutuklanmasını gerektirecek.

Davalar, geniş kapsamlı işgalin başlamasından bu yana Rusya’ya yönelik ilk uluslararası suçlamalar olacak. Özel gruplar aylardır bunun üzerinde çalışıyor.

İlk iki davanın ana konuları ise ‘Ukraynalı çocukların kaçırılması’ ve ‘sivil altyapıya kasıtlı saldırı’ olacak.

NYT, “Müfettişler, Rusya’nın Ukraynalı çocukları ve gençleri kaçırıp Rus yeniden eğitim kamplarına gönderdiğini ve Kremlin’in kasıtlı olarak sivil altyapıyı hedef aldığını iddia ediyor.” diye yazdı.

İlk olarak, Başsavcı Karim Khan suçlamalarını mahkeme öncesi hakimlerden oluşan bir heyete sunacak. Tutuklama emri çıkarmak için yasal standartların karşılanıp karşılanmadığına veya müfettişlerin daha fazla kanıta ihtiyaç duyup duymadığına karar vermeleri gerekiyor.

The New York Times’ın tutuklama emri taleplerinin onaylanması talebine savcılık, “Devam eden soruşturmalarla ilgili ayrıntıları kamuya açık bir şekilde tartışmıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Şu anda tam olarak kimin suçlanacağı bilinmiyor. Ancak böyle bir akıbetin Rusya Devlet Başkanı’nı da yakalama ihtimali var.

Makalede “Bazı yabancı diplomatlar ve uzmanlar, mahkemenin savaş suçları, insanlığa karşı suçlar veya soykırımla ilgili davalarda devlet başkanına dokunulmazlık tanımaması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin aleyhine dava açılabileceğini söylediler.” denildi.

Ancak, bir yargılamanın gerçekleşmesi pekolası değildir. Devamsızlık vakaları dikkate alınmayacak ve Rusya Federasyonu büyük olasılıkla kendi üst düzey yetkililerini iade etmeyecek. Dahası, uluslararası ve Ukraynalı müfettişlerin işgalin ilk günlerinden bu yana bir dizi vahşete dair güçlü kanıtlar toplamasına rağmen, Kremlin savaş suçu iddialarını reddediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com