İngiliz istihbaratı: Wagner için savaşan mahkumların yarısı Ukrayna’da öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
İngiliz istihbaratı: Wagner için savaşan mahkumların yarısı Ukrayna'da öldü

Şimdiye kadar “Wagner” hapishanesine alınan ve Ukrayna’ya gönderilen mahkumların yaklaşık yarısı öldü. Wagner kurucusu Yevgeniy Prigojin, spor merkezlerinde ve liselerde şirketi için paralı askerler toplamaya başladı.

İngiliz Savunma Bakanlığı Twitter’da yayınladığı mesajında “Wagner’in halihazırda Ukrayna’ya gönderdiği mahkumların yaklaşık yarısının kurban olması muhtemel ve yeni askere alma kanallarının mahkum kaybını telafi etmesi pek olası değil. Prigojin muhtemelen Ukrayna’daki operasyonların yoğunluğun ölçeğini azaltmak zorunda kalacak” dedi.

İngiliz istihbaratı, son haftalarda Prigojin’in Rusya Savunma Bakanlığı liderliğiyle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Rus hapishanelerine erişimini kaybettiğini varsaydı.

Bundan sonra Prigojin’in spor merkezlerinde ve liselerde paralı asker toplamaya başladığı kaydedildi. Mart ayının başından bu yana Wagner, Rusya genelinde en az 40 yerde spor merkezlerinde işe alma grupları oluşturdu. Ayrıca maskeli işe alım görevlileri, Moskova liselerinde kariyer oryantasyon görüşmeleri düzenleyerek, ilgili öğrencilerin iletişim bilgilerini toplamak için “Genç Savaşçı Uygulaması” adı verilen anketler dağıttı.

Wagner hapishanesinde mahkumların işe alınması

Temmuz 2022’de Prigojin, Ukrayna’ya karşı savaş için Rus kolonilerinden mahkumları aktif olarak toplamaya başladı. Savaşa altı aylık katılım karşılığında Prigojin onlara bir af sözü verdi. Çeşitli tahminlere göre yaklaşık 40-50 bin Wagner’li Ukrayna’ya karşı savaşmak için cepheye gitti.

Daha sonra, Rusya ordusunun bağımsız olarak “Wagner” yerine hükümlüleri savaşa göndermek için orduya aldığı öğrenildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com