Polonya’daki Ukraynalı işçilerin sayısı üçte bir oranında arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya’da, Ocak 2022’deki açık pozisyon sayısı, 2021’deki aynı döneme göre beş kat artarken, Ukraynalı işçiler arasında komşu ülkede çalışma talebi %37.3 arttı.

Gremi Personel Ajansı tarafından bildirildiğine göre genellikle Ocak-Şubat aylarında işgücü piyasasında bir durgunluk olurken, 2022 yılında bu olmadı.

Fitch, Ukrayna’nın uzun vadeli görünümünü durağana çevirdi

Geçen yıl, göçmen işçilere olan talebin Polonyalıların ucuz işgücü araması sebebiyle %90 arttığını ve 2022’de de aynı eğilimin devam edeceğini varsayan ajansın sözcüsü Tomasz Bogdevich “Polonya ekonomisi büyüyor, sürekli yeni işler yaratılıyor. Geçen yıl göçmen işçilere olan talep 2020’ye göre %90 arttı. Ve bu eğilimin değişmesi için hiçbir neden görmüyoruz. Daha önce Ocak-Şubat aylarında bir durgunluk olrudu, şimdi Polonya endüstrisinin hemen hemen her kolu işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya: Ocak 2022’de, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat daha fazla boş iş var” dedi.

Resmi istihdamı olmayanların maaşları ise daha düşük seyrediyor. Genellikle, Ukraynalı işçiler ortalama maaşlardan daha düşük maaş almakta ve haftada bir gün tatil şeklinde günde 10-12 saat çalışmakta, 2-5 kişilik odalarda yaşamaktadır.

Polonya’da ortalama maaş yaklaşık 42,000 UAH iken, göçmen işçiler arasında Ukraynalılara 25,000 UAH ile 35,000 UAH arasında maaş teklif edilmektedir. Almanya’da ise işçilere çoğu boş pozisyon için 50,000 ila 70,000 UAH arasında bir maaş önerilirken, ülkedeki ortalama maaş 131,000 UAH’ı aşıyor.

Bild, Putin’in istihbaratçılardan gelen Ukrayna ile ilgili “hayallerini” sızdırdı

Çeşitli tahminlere göre, beş milyona yakın Ukraynalı sürekli yurtdışında çalışıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com